Alkol Gut hastalığını tetikliyor

Gut hastalığı ürik asit miktarının artmasıyla veya vücuttan atılamamasıyla oluşan özellikle eklemlerde ve...

Gut hastalığı ürik asit miktarının artmasıyla veya vücuttan atılamamasıyla oluşan özellikle eklemlerde ve ayak baş parmağında aniden ortaya çıkan bir hastalıktır. Ürik asit, proteinlerin vücudumuzda sindirildikten sonra açığa çıkan yıkım ürünüdür. Eklemlerde, böbrek ve diğer dokularda iltihaba neden olabilir, böbrek yetmezliği ve böbrek taşı gelişebilir, halsizlik, hareketlerde zorluk genel belirtilerindendir.

Gut hastalarında genellikle kilo ile birlikte yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları ve şeker görülebilmektedir.

Alkol kullanımı, proteinden fazla beslenme, yağlı yiyecekler ve hamurişlerinin fazla tüketilmesi, az su içmek gut hastalığını tetikler. Diyetisyen Özlem Sert Aydın

Beslenme tedavisinde izlenecek yol;
*Şişmanlık varsa kişi diyetisyen kontrolünde kilo vermelidir.

*Alkolden uzak durulmalıdır.

*Tavuk, balık, kırmızı et belirli miktarda tüketilmeli, deniz mahsulleri, salam, sosis, sucuk ve sakatatlardan uzak durulmalıdır.

*Kuru fasulye, nohut, barbunya, mercimek, ıspanak, bezelye, taze fasulye, brokoli, karnabahar, mantar, kuşkonmaz tüketiminde dikkatli olunmalıdır.

*Yağlı yiyeceklerden, kızartma ve hamurişlerinden uzak durulmalıdır.

*Su tüketimi artırılmalı, idrar rengine göre miktar belirlenmelidir.

*Rafine karbonhidratlar gut hastalığını etkiler, içeriğinde rafine şeker, mısır ve fruktoz şurubu olan ürünler ürik asit atımını tetikler.

*Günde 1 kase kadar taze veya dondurulmuş kiraz tüketiminin ürik asit düzeyini düşürdüğü çalışmalarca desteklenmektedir.

* Balık tüketimi yüksek miktarda pürin içermesinden dolayı sınırlıdır ama omega-3’ün gut hastalığında görülen iltihaplanmayı azalttığı bilinmektedir. Bu nedenle takviye alınabilir.

*Ekmek olarak kepekli, yulaflı veya çavdar ekmek yerine beyaz ekmek tercih edilmelidir.

Diyetisyen Özlem Sert Aydın
www.ozlemsert.com

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ