Akne Salgınına Türk Doktorlar Dur Dedi

Batı dünyasında akne artık salgın halinde bir sağlık sorunu (epidemi) olarak kabul edilmektedir. Temelde cildin aşırı yağlanması,

Batı dünyasında akne artık salgın halinde bir sağlık sorunu (epidemi) olarak kabul edilmektedir. Temelde cildin aşırı yağlanması, cildin yapılanma kusuru, cilt hijyenine yeterince dikkat etmeme nedenleri ile ortaya çıkan bakteriyel çoğalma ve ergenlik çağına girerken gittikçe artan cinsiyet hormonları, aknenin oluşumunda ana faktörlerdir. Ayrıca beslenme rejimi de akne lezyonlarının zaman zaman alevlenmesine sebep olmaktadır.

Özellikle akneye yatkın yüz bölgeleri olan alın bölgesi, burnun iki yanı ve çene ile yanaklarda, vücutta ise sırt ve göğüs bölgeleri ile omuzlarda, içi iltihaplı kırmızı ya da beyazımsı akne lezyonları artmakta ve hızla bu akne lezyonlarına müdahale edilmediğinde, ciltte kalıcı iz ve çöküntülere, lekelenmelere neden olmaktadır.

Akne tedavisinde günümüze değin kullanılan kimyasal ilaçlar, ciltte aknelerin geçmesini hızlandırırken cildin kendi yapısına da zarar verebilmekte, tahriş, kızarıklık, antibiyotik direnci, ışığa hassasiyet, kaşınma, ciltte aşırı kuruma gibi pek çok cilt sorununu da beraberinde getirmektedir.

Bu nedenle son yıllarda özellikle gençlerin çok rahat ve güvenle kullanabilecekleri, ciltteki akne lezyonlarını hızla giderecek ve bu arada cildin yapısal bütünlüğünü güçlendirecek, akne leke ve izlerini hafifletecek, hiçbir yan etkisi olmayan doğal bileşiklerin aknede kullanımı gündeme gelmiştir.

Bu doğal bileşiklerin başında niasinamid yani vitamin B3 gelmektedir. Dünyada yapılan pek çok geniş kapsamlı araştırma niasinamidin ciltte çok güçlü akne giderici etkiler oluşturduğu ve ayrıca cildin yapılanma kusurlarını gidererek cilt görünümünü iyileştirdiği saptanmıştır.

Ülkemizde yapılan araştırmalar da dünya tıbbına ışık tutacak düzeydedir. İlk olarak Ege Tıp Fakültesi, Dermatoloji Ana Bilim dalı Başkanı Prof.Dr. Sibel Alper tarafından yapılan pilot(öncü) araştırmada niasinamid ile birlikte akne giderici doğal bileşikleri ihtiva eden acnecinamide Jel krem, akne lezyonlarını gidermede %90’ın üzerinde bir oranda başarılı bulunmuştur.

Ayrıca bu pilot araştırmada, acnecinamide’in, akneye bağlı cilt lekelenmelerini de hafiflettiği saptanmıştır.

Daha sonra Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalından Prof.Dr. Meltem Önder ve ekibi tarafından yapılan ve Dermatoloji Akademi Derneği, Dermatoloji dergisinde yayımlanan bir başka araştırmada da, niasinamid içeren acnecinamide Jel uygulaması ile akne lezyonlarında çok başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

Ülkemizde benzer araştırmalar halen devam etmektedir. Yakın bir gelecekte başta ülkemiz olmak üzere, batı dünyasında salgın şeklinde görülen akneye, ülkemiz doktorları ve Ar-Ge kuruluşlarından çok etkili ve çok güvenilir çözümler sağlanacak.


 

Manşetler