Akdağ: Tam gün 2009'un ilk yarısında gelecek, Dişhekimlerinden hizmet alma 2009'da

Sağlık Bakanı Akdağ, tam gün yasasının 2009 yılının ilk yarısında hayata geçeceğini söyledi. YÖK ile görüşmelere devam ettiklerini belirten Akdağ, uygulamayla üniversitelerdeki işleyişin de değişeceğini bildirdi. Bakan ayrıca, muayene katkı paylarının ecz

Sağlık Bakanı Akdağ, tam gün yasasının 2009 yılının ilk yarısında hayata geçeceğini söyledi. YÖK ile görüşmelere devam ettiklerini belirten Akdağ, uygulamayla üniversitelerdeki işleyişin de değişeceğini bildirdi. Bakan ayrıca, muayene katkı paylarının eczaneler yerine hastanelerce tahsil edilebileceğini ifade etti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, NTV’de, sağlık sistemine ilişkin soruları yanıtladı. Tam gün yasasının 2009 yılının ilk yarısında hayata geçeceğini belirten Akdağ, özellikle üniversiteler için yasanın yapılması gerektiğini kaydetti. Bakan Akdağ, üniversitede çalışan öğretim üyelerinin bir kısmının özel muayenehanesi olduğunu bir kısmının da üniversitede özel ameliyat yaptığını öne sürerek, sistemin bu şekilde arızalı olduğunu ve öğretim üyelerini tamamen tam gün sistemi içine çekmek istediklerini ifade etti. “Tam gün yasasına ilişkin bir taslağımız var. YÖK ile görüşmelerimiz sürüyor” diye konuşan Akdağ, tasarıyla ilgili YÖK ile ilk görüşmelerinden sonuç alınamadığı için konunun bugünlere taşındığını söyledi.

Katkı payını hastaneler karşılayabilir
Muayene ücretlerinin eczanelerden tahsil edilmesi konusunda vatandaşlardan gelen tepkileri değerlendirdiklerini belirten Akdağ, muayene katkı payının hastanelerce tahsil edilebilmesi yönünde çalışma yapacaklarını ifade etti. “Katkı payı eskiden beri vardı, düşük rakamlardaydı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) eczanelerce tahsil edilmesi kararı verdi” diye konuşan Akdağ, bazı özel sağlık kuruluşlarının hasta muayene etmiş gibi fatura düzenlediğini ve SGK’nın istismarı önlemek için sözkonusu düzenlemeyi yaptığını bildirdi.

Özeller organ naklinden istifade etmemeli
Özel sağlık sektörünün tıpkı kamu sektörü gibi bir planlama dahilinde yatırım yapabileceğini belirten Akdağ, “Özel hastane yapacaksınız diyelim, geçmişte yürürlükte olan düzenlemelerle yapabilirdiniz ama artık ülkenin ihtiyaç duyduğu yerde yapabilirsiniz” diye konuştu. Akdağ, başlangıçta sektörün duruma itiraz ettiğini fakat Bakanlığın bu çalışmasına destek verdiğini söyledi. Özel sağlık sektörünün organ naklinin maliyeti karşılamadığı yönündeki eleştirilerini yersiz bulan Akdağ, “Bir donör organını gönüllü bağışlıyor ve Sağlık Bakanlığı bunun organizasyonunu, dağıtımını yapıyor. Özel sektör bundan istifade ediyor ve vatandaştan para istiyorsa bu organın satılması anlamına gelecektir” dedi.

Özel diş hekimliği sisteme dahil olacak mı?
Diş hekimi muayenehanelerinin hizmete girmesi yönünde Başbakanının Çalışma Bakanı ve Sağlık Bakanlığına talimat verdiğini belirten Akdağ, “Orta yol bulmamız gerek. SGK istismardan korkuyor. Binlerce muayenehaneyi kontrol edecek bir sigorta sistemi kurmak kolay değil. başlangıçta çok yüksek rakamlar telaffuz edildi fakat o yüksek rakamlara ulaşabilmek mümkün değil. Bir tarata diş hekimleri, diğer yanda SGK orta yolu bulmaya çalışıyoruz. 2009’da bu hususta düzenlemeler yapacağız” diye konuştu.

Bakanlığın zincir eczane çalışması yok
Eczane zincirlerinin kurulacağı ve bunun sektöre zarar vereceği yönündeki eleştirileri yanıtlayan Akdağ, “Batılı bir çok ülkede eczane zincirleri var. biz öteden beri, biraz da eczacımızı korumak adına, buna sıcak bakmadık. Niyetimiz de yok. Eczacı Birliği ile sıcak çalışan bir Bakanlığız. Kapımızı ne zaman çaldılarsa bizimle görüşmüşlerdir. Bizim elimizde Bakanlık olarak, zincir eczane kurulması yönünde bir çalışma yok. Bazı eczacı milletvekillerimizin eczacı kanunu değişirken iki eczacının ortak olabilmesi gibi bir düşüncelerinin olduğunu biliyorum. Ama bu da zincir anlamına gelmiyor. Bizim Bakanlık olarak böyle bir çalışmamız yok. eğer bir kanun yapacaksak birlikte yaparız. Eczacılar birliği böyle olmadık yerde politik davranışlar içine girerse ben de farklı yaklaşımlar içine girerim. Kanunda bazı maddelerin değişme zarureti eczacıların talebi üzerine ortaya çıktı Bizim Bakanlık olarak böyle bir talebimiz başından beri yoktu” diye konuştu.

Hekimler ilaç yazarken dikkat etmeli
Bakan Akdağ, vatandaşların yönelttiği soruları da yanıtladı. Reçeteye yazıldığı halde bazı ilaçların SGK tarafından karşılanmadığı yönündeki sorulara Akdağ, SGK’nın ödeme yaparken ilacın kime verilip-kime verilmeyeceği konusunda bazı sınırlar koyduğunu ve hekimlerin de ilaç yazarken buna dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Akdağ, ameliyat sürelerinin uzun tutularak ileri bir tarihe sıra verilmesi konusunda da, “Sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde üniversiteler üzerinde yeterince durmamıştık. Öğretim üyesi, asistan ve vatandaş için ciddi oranda bekleme süresi var. Fakat aynı durum eğitim araştırma hastaneleri için geçerli değil; uzun bekleme sırası bir tek ultrasonda yaşanabilir. Ortalamamız, her şeye rağmen AB üyesi ülkelerden çok daha kısa” diye konuştu.

Manşetler

DUYURU-5