Sağlık Bakanı Akdağ, İstanbul'da çalışan uzman ekiplerin yaklaşık 12 bininin özel sektörde ya da bir vakıf üniversitesinde çalıştığını belirterek, şunları söyledi:
"Bunun bin 600'ü de üniversitede çalışıyor, yani kamu üniversitelerinde çalışıyor. Sadece 7 bin 500'ü Sağlık Bakanlığında çalışıyor. Hal böyleyken karşılanan toplam acil hasta yükünün yüzde 85'ini kamu hastaneleri taşıyor. Bu çok ağır bir yük. Onun için bizim acil servislerimiz kamu hastanelerinde çok yoğun gözüküyor. Mutlaka İstanbul'da özel sektörün acil yüküne katkı vermesi lazım. Buradan bütün vatandaşlarımıza bir duyuruda bulunmak istiyorum. Kanunlarımıza göre, bunun nasıl işleyişi konusunda Cumhurbaşkanımız Başbakan olduğu dönemde Başbakan genelgesiyle bunu bütün hizmet verenlere duyurmuştu. Acil olarak gerçekten acil bir hasta olarak herhangi bir hastaneye başvuran bir vatandaştan ilave para alınamaz Türkiye'de. Kanunlarımız ve Başbakan genelgesi bunu söylüyor. Vatandaşlarımız bu konuda uyanık olsunlar. Kendilerinden onları mağdur edecek bir talepte bulunurlarsa bizleri lütfen bilgilendirsinler."
İstanbul'un ihtiyacı olan sağlık personelini başka illerden tam karşılayamadıklarına dikkati çeken Akdağ, "İstanbul'la, Ankara ya da Muğla'yı karşılaştırdığımız zaman, buralara dönem tayinlerinde ülkenin daha doğusundan veya Orta Anadolu'dan gelmek isteyenler için bir yer açtığımızda, insanlar İstanbul'a gelmek yerine o şehirlere gitmeyi tercih ediyorlar. Dolayısıyla sadece İstanbul'a has dönem tayini yapacağız, sadece İstanbul'a has. Yerleri İstanbul'da açacağız, diğer şehirlerde belli bir yıl çalışmış kıdem kazanmış olan başka şehirlere gitme hakkı almış olan zorunlu hizmetleri bitirmiş olanların İstanbul'a gelmelerini sağlayarak buradaki sağlık personeli ihtiyacını çok kısa süre içerisinde inşallah tamamlayacağız." şeklinde konuştu.