Sağlık Bakanı Recep Akdağ, baz istasyonlarının zararlarına ilişkin bir soru önergesine verdiği yanıtta, baz istasyonlarının mikrodalga fırınlar, kablosuz internet bağlantıları ve antenler gibi elektromanyetik dalga yayan cihazlar olduğunu belirtti. Akdağ, Türkiye’de baz istasyonu sayısının 78 bin olduğunu belirterek, bu sayının Almanya’da 140 bin, Fransa’da ise 100 bin olduğuna işaret etti.
Cemaate etkilerini sordu
CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, baz istasyonlarının insan sağlığına olumsuz etkilerinin araştırılıp araştırılmadığını ve cami minarelerine yerleştirilen baz istasyonlarının cami cemaatinin sağlığına olumsuz etkisi bulunup bulunmadığını sordu.
Önergeye Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Elektromanyetik Alanlar Sağlık Etkilerini Değerlendirme Kurulu’nca oluşturulan bilimsel görüşle yanıt veren Akdağ, şunları kaydetti:
Net kanıt yok
“Baz istasyonları tıpkı günlük hayatta sıkça kullanılan mikrodalga fırınlar, kablosuz internet bağlantıları, bilgisayar, uydu ve antenler gibi elektromanyetik dalga yayan cihazlardır. 2012 verilerine göre ülkemizde baz istasyonu sayısı 78 bin olup pek çok AB ülkesinden daha azdır. Örneğin 2010 verilerine göre, baz istasyonu sayısı Almanya’da 140 bin, Fransa’da 100 bindir. 2012 itibarıyla mevcut bilimsel verilere göre baz istasyonlarının kansere yol açtığına dair ya da insan sağlığına olumsuz etkisini gösteren net bir kanıt bulunmamaktadır. Bu alandaki çalışmalar daha çok cep telefonları üzerine yoğunlaşmıştır. Ancak burada da insan sağlığı üzerinde kanıtlanan sonuçlan bulunmamakla birlikte temkinle yaklaşılmaktadır.
Dünya standardının altında
Baz istasyonlarında belirlenmiş güvenlik mesafesindeki cihaz başına düşen elektrit alanı sını değeri 900 MHz için 10,26 V/m’yi, 1800 MHz için 15,1 V/m’yi geçemez. Bu değerler dünya standardı olan 41,2 V/m’nin 4 kat daha düşük seviyesine denk gelmektedir. Bu konuda dünyadaki en etkin kurum konumunda olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’nın 22 aktif üyesinden birisi olarak bu gelişmeleri Türkiye yakından takip emektedir.”