Akdağ: Alternatif tıp konusunda üniversitelerimizin çalışması gerekiyor

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, alternatif tıp çalışmalarının, üniversitelerin ilgili bölümlerinde yapılması gerektiğini söyledi. Alternatif tıpla ilgili bir yönetmelik hazırladıklarını bildiren Bakan Akdağ,

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, alternatif tıp çalışmalarının, üniversitelerin ilgili bölümlerinde yapılması gerektiğini söyledi. Alternatif tıpla ilgili bir yönetmelik hazırladıklarını bildiren Bakan Akdağ, bu sayede bu piyasanın düzenleneceğini kaydetti.

Bakan Akdağ, Mardin'de Vali Hasan Duruer'i makamında ziyaret etti. Akdağ, burada yaptığı konuşmada, bir ekiple Mardin'e geldiklerini, Sağlık Bakanlığından yaklaşık 15 kişilik ekibin 1 hafta boyunca Mardin'de yoğun bir şekilde çalıştığını ve girmedikleri sağlık kuruluşu kalmadığını belirtti.

Sağlık Bakanlığından gelen ekibin bir rapor hazırladığını, raporu vali, milletvekilleri ve sağlık yöneticileri ile masaya yatıracaklarını ifade eden Akdağ, neler yapıldığını ve bundan sonra nelerin yapılması gerektiğini belirleyeceklerini bildirdi.

Akdağ, 8 yıllık bir iktidarın, bir istikrar döneminin Türkiye'nin bütün bölgelerinde olduğu gibi Mardin'e de çok şey kazandırdığını, geçmiş yıllarda Mardin'de sağlık hizmetlerinin yok denecek seviyedeyken ve bir tek ambulans ile hizmet verilirken bugün 26 ambulansın bulunduğunu söyledi.

Mardin'de sağlık alanındaki ihtiyaçların giderileceğini, personel açısından çok doyurucu çalışmalar yaptıklarını, bir seferde 85 pratisyen hekim atadıklarını aktaran Akdağ, aile hekimliği uygulamasının da 15 Kasımda başlayacağını kaydetti. Sağlık Bakanı Akdağ, şöyle dedi:

''Mezopotamya alanı dediğimiz yerde insanlarımız, bebelerimiz sıtmadan kızamıktan kırılıyordu. Çok uzak değil bu söylediğimiz. 8-10 sene önceki bir tarihtir. Bugün Mardin'de kızamıklı çocuk göremezsiniz. Türkiye'de de göremezsiniz. Aşılamalarda sıtmalı bir insan göremezsiniz. Sıtmayı Allah'a şükürler olsun ortadan kaldırdık. Bu hizmetlerimiz devam edecek. Şu anda en önemli husus aile hekimliğidir. Bunun yanında evde bakım hizmetlerine başladık. Doktor hemşire ayağına gelecek. Gerekli görülmedikçe hastaneye gitmeyecek. 2002 yılında ambulanslar ile hasta taşıma sayısı Mardin'de 350 civarında, bu sene 8 bin hastayı ambulanslar ile evlerinden alıp sağlık kuruluşlarına getiriyoruz.''

-ALTERNATİF TIP

Bir gazetecinin ''alternatif tıp ile ilgili çalışmalarınız var mı?'' sorusu üzerine Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ankara'da Hıfzıssıhha merkezinde bu işle ilgili laboratuvar altyapısını hazırladıklarını bildirdi.

Bütün müspet ilimlerde olduğu gibi modern tıp ve alternatif tıp yerine delile dayandırılmış tıp denilmesi gerektiğini belirten Akdağ, şöyle konuştu:

''Elbet geleneksel tıp alanında vatandaşımızın hizmetine sunabildiğimiz kadar sunmamız gerekir. Bununla ilgili çalışmalarımızı Türkiye'de gerçekleştiriyoruz. Bununla ilgili bir yönetmelik hazırlıyoruz. O da bu işin piyasasını biraz düzenlemiş olur. Alternatif tıp yapıldığı zaman bu işle ilgili üniversitelerimizin çalışması gerekiyor. Her üniversitede her tıp fakültesinin bölümlerinde böyle çalışmaların yapılması gerekir.''

Bakan Akdağ, daha sonra Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ile Mardin Devlet Hastanesini ziyaret etti, sorunlarını dinlediği hastalara çiçek verdi.


 

Manşetler

DUYURU-4