Erzurum'da akciğer hastalıklarına dikkat çekmek amacıyla 'Akciğer Hastalıkları ile Mücadele Ormanı' oluşturuldu. Halk Sağlığı Müdürü Cumhur Hakkı Çankaya, "Orman ile toplumu bu konuda duyarlı olmaya, akciğer hastalıkları ile mücadele etmeye davet ediyoruz." dedi.
Abdurrahman Gazi Kent Ormanı'nda yapılan fidan dikme programına katılanlar keyifli dakikalar geçirdi. İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan etkinliğe sağlık çalışanları ve doktorlar katıldı. Yaptıkları çalışmayla ilgili bilgi veren Halk Sağlığı Müdürü Cumhur Hakkı Çankaya, ormanların insan sağlığı üzerinde etkisi olduğunu, bunun hem psikolojik hem de fizyolojik açıdan önemine dikkat çekti. Çankaya, akciğer hastalıklarıyla mücadele eden insanlar için ormanların öneminin bir kat önemli olduğunu kaydetti.
2020'DE KOAH, EN ÇOK ÖLDÜREN 3. HASTALIK OLABİLİR
Kronik Tıkayıcı Akciğer Hastalığı (KOAH) hakkında da bilgi veren Çankaya "Tüm dünyada ciddi bir ölüm nedeni olan KOAH yüzünden her yıl yaklaşık 2,5 milyon kişi yaşamını yitirmektedir." ifadelerini kullandı. KOAH'ın dünyada en çok ölüme sebep veren hastalık arasında dördüncü sırada olduğunu kaydeden Çankaya, "2020 yılında ise bu hastalığın en çok öldüren hastalıklar sıralamasında üçüncü olması beklenmektedir." dedi.
Türk Torkas Derneği'nin 2009 yılında yayınladığı çalışmada erişkin yaş grubunda astım prevalansı erkeklerde yüzde 7,1, kadınlarda ise yüzde 9 olarak bulunduğunu aktaran Çankaya, sözlerine şöyle devam etti: "Astımın bireyleri sosyal yaşamının olumsuz yönde etkilediği iş gücü kaybına neden olduğu ve dünyada yılda 250 bin kişinin astım nedeniyle yaşamını yitirdiği bilinmektedir." Astım ve KOAH'lı hastaların yaşam kalitesini artırmak için açık ve temiz havanın önemli olduğunu dile getiren Çankaya, orman gibi temiz hava içeren yerlerde yapılan 20 dakikalık yürüyüşlerin bireylerin daha rahat nefes almalarını sağladığını sözlerine ekledi.