Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) gerçekleştirdiği Yabancı Dil Sınavı'na (YDS) giren 298 bin akademisyen ve doktordan 220 bini barajın altında kalınca Yükseköğretim Kurulu (YÖK), dil sınavını masaya yatırdı.
ÖSYM'YE ÖNERİ
ÖSYM'nin Kamu Personel Dil Sınavı ve Üniversite Dil Sınavı'nın yerine bu sene ilk kez 7 Nisan'da gerçekleştirdiği YDS'ye yaklaşık 300 bin aday katıldı. Çoğunluğu, üniversitede kadro almak isteyen akademisyenler ve tıpta uzmanlık isteyen doktorların oluşturduğu adayların 220 bini 50 puan barajının altında kaldı. Sınavın başarı ortalaması yüzde 30 olarak gerçekleşti.
Sağlık Bakanlığı ve Türk Tabipler Birliği doktorların uzmanlık sınavında yaşadığı sıkıntıyı YÖK ve ÖSYM'ye başvurarak sınavın zorluğunu eleştirdi. YÖK'ün 2 yıl önce Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) ile işe aldığı 10 bin akademisyenin de sınavda başarısız olduğunun ortaya çıkması üzerine YÖK bir çalışma komisyonu kurdurarak, sınavın zorluğunu inceletti. İnceleme sonunda da Çetinsaya'nın ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir ile görüşerek, "Adaylardan imkânsızı istememeliyiz. Yabancı dil meselesinde ülkemizin beklentileri doğrultusunda bir politika izlemeliyiz. Sınav süresinin 30 dakika kısaltılması ve soru yapısıyla sınavın zorlaştırıldığı kanaatindeyim" dediği öğrenildi. ÖSYM'nin YÖK'ten ayrılarak bağımsız bir kurum olduğunu belirten uzmanlar ise, "YÖK'ün ÖSYM'nin yaptığı sınavı inceleme ve soruşturma hakkı yok. ÖSYM'den yapılacak sınavın kolay olması isteğinde de bulunamaz. Ancak sınav yaptıran bir kurum olarak öneri ve tavsiyede bulunabilir" diye konuştu.