ZEYNEP AKYIL - Türk Sağlık-Sen, kadrosu Sağlık Bakanlığında bulunan 12 bin 500 akademik personelin de yükseköğretim tazminatı ve akademik teşvik ödeneğinden yararlandırılması için Maliye Bakanlığına başvuruda bulundu.
Sendika başvurusunda, Kasım ayında yürürlüğe giren yasayla YÖK kadrosunda bulunan öğretim elemanlarına zam yapıldığı, ancak aynı işi yapan ve kadrosu Sağlık Bakanlığında bulunan asistan ve öğretim elemanlarının zammın kapsamı dışında bırakıldığı belirtilerek, bu durumun eşitlik ve "eşit işe eşit ücret" ilkesini zedelediği belirtildi.
Bu durumun, Sağlık Bakanlığı kadrosunda bulunan asistanlar ile eğitim uygulama hastanelerinde görev yapan akademik unvanlı personelin moral ve motivasyonunu olumsuz etkilediği anlatılan başvuruda, hiçbir ön koşul olmadan tüm akademik personelin tazminat ve ödenekten yararlandırılması istendi.
"12 bin akademisyen faydalanmadı"
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplam 12 bin 456 akademisyenin, yükseköğretim tazminatı ve akademik teşvik ödeneğinden faydalanamadığını söyledi.
Bunun üzerine sendika olarak Maliye Bakanlığı'na başvuruda bulunduklarını belirten Kahveci, şu değerlendirmelerde bulundu:
''Akademisyenlere yapılan zamdan sadece kadroları Sağlık Bakanlığında olduğu için yaklaşık 12 bin 500 akademisyenimiz yararlandırılmaması kabul edilemezdir. Bu eşitsizliktir, haksızlıktır. Eğitim ise bu arkadaşlar da eğitim veriyor. Eğitim görevlisi, eğitici personel olarak adlandırılıyorlar, fakat zamdan yararlandırılmıyorlar. Özellikle asistanlarımız arasında 36 saat kesintisiz nöbet tutanlar var. Çok ciddi bir iş yüküne maruz kalıyorlar. Böyle bir haksızlığa uğramalarını kabullenmek mümkün değil. Maliye Bakanlığına da bu mağduriyetin sonlandırılması için bir başvuruda bulunduk. Kadrosu Sağlık Bakanlığında diye akademisyenlerin adeta cezalandırılır gibi bir uygulamaya maruz kalması kabul edilemezdir.''