Ailesinde böbrek hastası olanlara ‘genetik danışmanlık’ verilecek

Böbrek hastalıklarının görülme oranının yüzde 15,7’lere ve hasta sayısının 7,5 milyona ulaşması üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Bundan sonra ailesinde genetik geçişi gösterilmiş böbrek hastalığı olan bireylere genetik danışmanlık verilecek

Türk Nefroloji Derneği (TDN) Böbrek Kayıt Sistemi verilerine göre 2012 yılı itibarıyla ülkemizde 48 bin 900’ü hemodiyaliz ve 4 bin 777’si periton diyalizi olmak üzere toplam 53 bin 677 diyaliz hastası bulunuyor. TDN verilerine göre 2002-2012 yılları arasında 16 bin 538 böbrek nakli gerçekleştirildi.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK) Türkiye Böbrek Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı (2014-2017) hazırlayan Sağlık Bakanlığı, programda böbrek hastalıklarına yol açan nedenleri başta  aşırı tuz ve şeker tüketimi olmak üzere obezite, sigara ve alkol kullanımı olarak sıraladı. Böbrek hastalarında en yüksek risk grupları, diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, obezite, ailede böbrek hastalığı varlığı ve ileri yaş olarak belirlendi.

Program kapsamında hipertansiyon konusunda halkın farkındalığını artırmaya yönelik bilgilendirme kampanyaları yapılacak. Konu ile ilgili hekimler ve diğer sağlık personeline yönelik eğitim, toplantı, konferans ve yazılı doküman hazırlanacak. Obezite artış eğiliminin 2017 yılına kadar durdurulması, 2023 yılına kadar yüzde 25’lere düşürülmesi hedeflendi. Diyabet oranının 2023 yılına kadar yüzde 8’e düşürülmesi amaçlandı. Toplumda tuz tüketimi ortalama 15 gramdan aşamalı olarak 5 grama indirilecek.

Ülkemizde kronik böbrek hastalığının görülme oranının yüzde 15,7’ler olarak bulunduğunu belirten Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Bu, ülkemizde 7,5 milyon kronik böbrek hastası bulunduğunu yani her 6-7 yetişkinden birinin böbrek hastası olduğunu göstermektedir.” dedi.

ÇOCUKLARA OKULÖNCESİ İDRAR TETKİKİ YAPILACAK

Aile hekimleri başta olmak üzere tüm hekimler bundan sonra çocuklarda tekrarlayan ateşli idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek taşının kalıcı böbrek hasarına neden olabileceğini vurgulayacak. Bu konuda halka yönelik eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri yürütülecek. Aile hekimlikleri ve çocuk polikliniklerinde 3 yaş üstü çocuklara yılda en az 1 kez rutin muayene sırasında kan basıncı ölçümü yapılacak. 3 yaş altı riskli çocuklara (prematüre, intraüterin gelişmesi geriliği ve konjenital kalp hastalığı) olanlara da kan basıncı ölçümü yapılacak. Bu iki gruba okulöncesi ve adölesan dönemde en az 1 kere idrar tetkiki yapılması sağlanacak. Böbrek hastalığının gelişim riskinin yüksek olduğu hastalıkların diyabet, hipertansiyon, obezite gibi yönetimine ilişkin ulusal kılavuzlar hazırlanacak.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ