Aile hekimliklerine cumartesi nöbeti birçok ilde protesto edildi

Tunceli, Şırnak, Kırklareli, Siirt, Batman ve Adıyaman'da aile hekimleri, TTB ve sendika üyeleri cumartesi nöbeti uygulamasını protesto etti.

TUNCELİ (AA) - Tunceli'de aile sağlığı merkezleri ile toplum sağlığı merkezlerinde çalışan doktorlar, cumartesi nöbeti uygulamasını protesto amacıyla 1 gün iş bıraktı.

İl Sağlık Müdürlüğü bahçesinde bir araya gelen Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri ve aile hekimleri adına basın açıklamasını okuyan aile hekimi Dr. Ali Rıza Kük, hastaneler ve 112 Acil Sağlık hizmetlerinin yanı sıra aile sağlığı merkezleri ve toplum sağlığı merkezlerinde de nöbet tutulacağına dair aile hekimliği kanununa Eylül 2014'te 6552 sayılı kanunun 117. Maddesi ile yeni düzenleme getirildiğini ve bu düzenlemenin 1 Ocak 2015'ten itibaren uygulanmaya başladığını anımsattı.

Düzenlemenin halkın sağlığına ve de sağlık çalışanlarının insanca yaşam mücadelesine bir katkısı olmadığını iddia eden Kük, "Yetkililerden açıklama değil, halkın ve sağlık çalışanlarının taleplerine kulak vermesini ve sorunları çözecek adımları atmasını bekliyoruz" dedi.


ŞIRNAK (AA) - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şırnak Şubesince, aile hekimlerine Cumartesi nöbeti getirilmesine ilişkin basın açıklaması yapıldı.

Şube Başkanı Lezgin Gözlek, yaptığı yazılı açıklamada, aile hekimlerinin yapıkları greve destek verdiklerini belirterek, "Sağlıkta dönüşüm programı adı altında yürütülen piyasalaştırma ve çalışanlara yönelik esnek ve kuralsız çalıştırma uygulamaları artarak sürmektedir. Bu uygulamalardan birinci basamak kamu sağlık kurumları da fazlasıyla nasibini almaktadır" ifadelerini kullandı.

Gözlek, açıklamasında şunları kaydetti:

"Biz sağlık ve sosyal hizmetler alanında örgütlü sendika, oda ve dernekler olarak, özellikle yukarıda belirtilen nedenler ve birinci basamakta özveri ile sağlık hizmeti sunan emekçilere dayatılan fazla çalışma, angaryaya ve baskılara karşı bugün hizmet üretmiyoruz ve iktidarın halkın sağlığını hiçe sayan, sağlık çalışanlarını itibarsızlaştıran ve köleleştiren uygulamalara karşı mücadele edeceğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz."


KIRKLARELİ (AA) - Kırklareli'nde sağlık çalışanları hafta sonu mesaisini protesto etti.

Hayrettin Tunca Aile Sağlı Merkezi önünde toplanan grup bir süre slogan attı.

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Kırklareli Şube Başkanı Bahadır Tunçol, grup adına yaptığı açıklamada, sağlıkta dönüşüm programı kapsamında mesai saatlerinde düzenlemeyi kabul etmediklerini söyledi.

Sağlık çalışanlarına esnek ve kuralsız çalıştırma uygulamalarına maruz bırakıldığını iddia eden Tunçol, şunları kaydetti:

"Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın önemli ayaklarından biri olan aile hekimliği düzenine 2005 yılında geçildi. Birinci basamak sağlık hizmeti alarak aile hekimliği düzeninin öncelikle koruyucu sağlık hizmetlerini yükseltmesi gerekiyordu. Bu talebe cevap verebilmek için neredeyse her sağlık kuruluşuna nöbet uygulaması getirilerek tüm kuruluşlar muayene ve tedavi yapan birer ticarethaneye dönüştürülmeye çalışıldı. Bu düzenlemeleri kabul etmeyen birinci basamak sağlık emekçileri fazla çalışmaya karşı direniyorlar. Çünkü bu düzen gitmiyor. Çalışanlar bu düzende mutsuz umutsuz. Halkın sağlığı açısından da çalışanlar açısından da kayıplar oldu."

Yapılan açıklamanın ardından grup olaysız dağıldı.


SİİRT (AA) - Siirt'te bir araya gelen sağlık çalışanları, aile hekimliklerine cumartesi nöbetinin getirilmesini düzenledikleri basın açıklamasıyla protesto etti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tabipler Odası ve Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası'nında aralarında bulunduğu bazı sendika ve dernek üyelerinden oluşan bir grup, aile hekimliklerine getirilen cumartesi nöbetine tepki göstermek için Halk Sağlı Merkezi önünde bir araya geldi.

Üyeler adına basın açıklamasını yapan SES Siirt Şube Sekreteri Mehmet Emin Güneş, aile hekimliği yönetmeliğinin sürekli değiştirilerek anlaşılmaz hale getirildiğini ileri sürerek, sağlık çalışanlarına fazla çalışma saatlerinin dayatıldığını savundu.

Yetkililerden sorunları çözecek açıklama beklediklerini dile getiren Güneş, "Sağlık çalışanlarını itibarsızlaştıran ve köleleştiren uygulamalara karşı mücadele etmeye devam edeceğiz." dedi.

Güneş aile hekimliği uygulamalarının kaldırılmasını istediklerini ifade etti.

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.


BATMAN (AA) - Batman'da Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) ve Tabipler Odası üyeleri, aile hekimlerine cumartesi nöbeti uygulamasını protesto etti.

Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde toplanan gruptakilerden bazıları "koruyucu sağlık hizmetlerinin tasfiyesine fazla çalışma ve angaryaya karşı grevdeyiz" döviz ve pankartlarını taşıdı.

Burada grup adına açıklama yapan SES Batman Şube Başkanı Mustafa Yurtsever, sağlık çalışanlarına yönelik esnek ve kuralsız çalışma uygulamalarının artarak devam ettiğini savundu.

Aile hekimliği uygulama yönetmeliğinin devamlı değiştirildiğini ileri süren Yurtsever, "Yetkililerin açıklama değil, halkın ve sağlık çalışanlarının taleplerine kulak vermesini ve sorunları çözecek adımları atmasını bekliyoruz" dedi.

Aile hekimlerinin bugün iş bıraktığını belirten Yurtsever, şunları söyledi:

"Sendika, oda ve dernekler olarak birinci basamakla özveri ile sağlık hizmeti sunan emekçilere dayatılan fazla çalışma, angarya ve baskılara karşı bugün hizmet üretmiyor, sağlık çalışanlarını itibarsızlaştıran ve köleleştiren uygulamalara karşı mücadele ediyoruz."

Açıklamanın ardından grup dağıldı.


ADIYAMAN (AA) - Adıyaman'da aile hekimleri, cumartesi nöbeti uygulamasını protesto amacıyla 1 gün iş bıraktı.

1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi önünde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (SES) Adıyaman Şubesi öncüğünde bir araya gelen aile hekimleri, açtıkları pankartlarla Sağlık Bakanlığının kararına tepki gösterdi.

Hekimler adına açıklama yapan Ali İhsan Gündoğdu, sağlıkta dönüşüm programının en önemli ayaklarından aile hekimliği uygulamasının 2005'te başladığını anımsattı.

Aile hekimliği uygulamasının koruyucu sağlık hizmetleri alanında faaliyet yürütmesi gerektiğini belirten Gündoğdu, "Ancak aradan geçen 9 yıla rağmen bu bir türlü gerçekleşmedi. Yönetmelik sürekli değiştirilerek vatandaşın sağlık talebi doğrudan doğruya tedavi edici hizmetlere kaydırıldı" dedi.

Gündoğdu, cumartesi nöbetinin kaldırılması ve yeni bir düzenleme yapılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Grup açıklamanın ardından dağıldı.

Manşetler

DUYURU-4