Aile hekimliğinde rekor kırıldı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, obeziteyle mücadelenin gündemlerindeki en önemli konu olduğunu bildirdi. Akdağ, aile hekimliğiyle ilgili verdiği rakamlarda da bir rekorun kırıldığının sinyalini verdi.

Sağlıklı yaşamı teşvik ettiklerini ifade eden Akdağ, ''Sağlıklı yaşamı teşvik ediyoruz, bu konu önemli. Burada başarılı olamazsak önümüzdeki 10 yıllarda Türkiye'nin sağlık harcamaları artar'' dedi.

Aile hekimliğiyle ilgili de bilgi veren Akdağ, ''2002'de sağlık ocaklarında muayene sayısı 69 milyon iken aile hekimliğine geçişle bu sayı 2012'de 240 milyona ulaştı'' diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının bütçesi üzerinde sunum yapan Akdağ, görevde 10. yılını tamamladığını, bu süreçte Sağlıkta Dönüşüm Programı ile önemli bir reform gerçekleştirildiğini söyledi.

Bu süre içinde beklenen yaşam süresinin öngörülenden önce yakalandığını, 2025'de ulaşılması planlanan 75 rakamına 2009'da ulaşıldığını belirten Akdağ, anne ve bebek ölüm oranlarında da ciddi düşüşler yaşandığına işaret etti.

Bebek ölüm hızının binde 7,7, anne ölüm oranının ise yüz bin canlı doğumda 15,5 olduğunu kaydeden Akdağ, bunlarla gelişmiş ülkelerin oranlarının yakalandığına dikkati çekti.

Sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranının yüzde 76'ya ulaştığını, bu başarılara ulaşılmasında sağlık çalışanlarının büyük rolü olduğunu ifade eden Akdağ, kişi başına hekime müracaat oranı geçmişte 3 iken 8'e çıktığını bildirdi.

Sağlık personeli açığının hala sürdüğünü, ama Türkiye genelindeki dağılım bozukluğunun giderildiğini vurgulayan Akdağ, ''Uzman hekim başına düşen nüfusun en fazla olduğu il ile en az olduğu il arasındaki oran 2002'de 1/13 iken 2012'de 1/3 oldu'' diye konuştu.

Türkiye'nin acil sağlık hizmetinde de dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında yer aldığını, Van'daki depremde UMKE ekiplerinin 20 dakika içinde müdahaleye başladığını anlatan Akdağ, aşılama oranlarının 10 yılda yüzde 78'den yüzde 97'ye çıktığını, aşı takvimine bugüne kadar 6 aşı eklediklerini söyledi.

Manşetler

DUYURU-4