Aile hekimliği uygulaması eczacı ile doktoru karşı karşıya getirdi

Aile hekimliği kapsamında uygulamaya konulacak 'aile sağlık merkezleri' İstanbul'da doktor ve eczacıların arasını açtı. Doktorlara giderler için devlet 2 bin 500 lira veriyor.

Aile hekimliği kapsamında uygulamaya konulacak 'aile sağlık merkezleri' İstanbul'da doktor ve eczacıların arasını açtı. Doktorlara giderler için devlet 2 bin 500 lira veriyor. Ancak bu para kira ve diğer masrafları karşılamadığı için hekimler eczacıların kapısını çalıyor. Eczacılar ise bu durumdan şikâyetçi.

İstanbul'da 1 Kasım'da başlayan aile hekimliği birtakım sıkıntıları da beraberinde getirdi. Yer konusu yaşanan problemlerin başında geliyor. Düzenlemeye göre doktorlar, onayı halinde nüfus bölgesinin istediği yerinde 'aile sağlık merkezi' (ASM) açabilme imkanı bulabiliyor. Devlet bu yerlerin kirası dahil tüm cari giderleri için de her doktora ortalama 2 bin 500 lira ekstra para veriyor. Bazı doktorların, kira dahil olmak üzere tüm giderleri eczacılara ödetmek istemeleri iki tarafı karşı karşıya getirdi. İddialara göre, bazı doktorlar mevcut yerlerinin karşısındaki eczacılara, 'Siz bu giderleri karşılamazsanız, karşılayacak başka eczacıların tuttuğu yere gideriz.' diyor. Doktorların yanı sıra bu tekliflerin muvazaalı eczanelerden de gelmesi İstanbul'daki yerleri sabit binlerce eczacıyı tedirgin ediyor.

Söz konusu durum İstanbul'da aile hekimliğinin başlamasından bir ay öncesine dayanıyor. İddialara göre yeri belli olan bazı aile hekimleri gittikleri bölgede önce eczacılarla konuşmaya başladı. Örneğin İstanbul'un Kağıthane ilçesinde mart ayında yeni açılan bir sağlık ocağına atanan aile hekiminin eczacıya teklifi şöyle olmuş: "Beni başka yerden istiyorlar. Eğer kiramı ödersen, burada kalırım." Bu teklifi alan eczacı ise tedirgin. "O zaman biz ne yapacağız? Burası yeni açılan bir sağılık ocağı. Hekim burayı da değiştirebiliyor." şeklinde konuşuyor. Aynı durum Avcılar'daki bir aile sağlık merkezinde de yaşanıyor. İlgili aile hekimi, 'başka eczacılarla anlaştım' diyerek, 'gidebilirim' mesajı veriyor.

Eczacılar ise sıkıntının sadece doktorlardan kaynaklanmadığını belirtiyor. "Özellikle çok sayıda muvazaalı eczanede haksız rekabet ortamı oluşturuyor. Doktorları başka yerde merkez açmak için ikna ediyor." ifadesini kullanıyor. Konunun uzmanları ise böyle bir durumda doktorlarla bu işi yapan eczacıların patron konumuna geleceğini, gereksiz ilaç yazımı gibi daha önce yaşanan suistimallerin tekrarlanabileceğini kaydediyor.

İddialarla ilgili olarak İstanbul İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu şöyle konuştu: "Bu tür etik dışı hareketlere izin vermeyeceğiz. Yapanların da sözleşmelerini anında feshedeceğiz. Öncelikli olarak mevcut sağlık ocaklarının hepsini kullanacağız, hiçbirinin yerini değiştirmeyeceğiz." dedi. İstanbul'da 900'ün üzerinde aile sağlık merkezi açılması bekleniyor. Bunların 600'e yakını sabit sağlık ocağı, gerisi de kiralama yöntemi ile tutulacak olanlar. Yıl sonuna kadar 800 civarında aile sağlık merkezinin tam anlamı ile çalışacağı belirtiliyor. Aile hekimliği sisteminde doktora aldığı ücretin yanında giderleri için ayrıca 2 bin 500 lira veriliyor. Amaç ise doktorun bu parayla hem bulunduğu yerin kirasını ödemesi hem de merkezle ilgili diğer harcamaları karşılaması. Bir merkezde en az iki doktorun bulunması zorunlu. İstanbul'da 3 bin 645 aile hekimi görev yapacak. 3 bin 600 kişiye bir aile hekimi düşecek.

ÇAĞLAR AVCI

Manşetler

DUYURU-4