Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) sözleşme feshiyle son 6 ayda memur ve emekli hastalarını kaybeden özel poliklinikler, geçen hafta sorunu Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a taşıdı. Akdağ'ın, yapılan görüşmede yeniden sosyal güvenlik sistemine alınmayı isteyen özel polikliniklere çözüm getirmesi amacıyla bu kuruluşları "aile hekimliği birimleri" haline getirmek üzere çalışma başlattığı öğrenildi.
SGK, özel polikliniklerle arasındaki sözleşmeyi kamu kurumlarından hizmet almak, aile hekimliğinin yaygınlaştırılması ve sevk zinciri uygulamasına geçilecek olması gerekçeleriyle feshetmişti. SGK, bu ayın ortalarında da Maliye Bakanlığı'yla poliklinikler arasındaki memurlara ilişkin sözleşmeyi devralmış ve uygulamamıştı.
6 ayda 900 poliklinik kapandı
Referans'ın sorularını yanıtlayan Özel Poliklinikler Birliği Başkanı Muammer Karakaş, sözleşmelerinin uygulanmaması ile sayılarının son 6 ayda 1400'lerden 500'lere gerilediğini belirtti. Konuya ilişkin görüştükleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in vasıtasıyla Sağlık Bakanı Akdağ ile bir araya geldiklerini söyleyen Karakaş, Akdağ'ın özel polikliniklerin sisteme dahil edilmesine karşı olmadığını ifade ettiğini belirtti. Karakaş, görüşmelerinde Akdağ'ın bürokratlarına özel polikliniklerin "aile hekimliği birimleri" olarak sisteme entegre edilmesi için mevzuatta düzenleme yapılması konusunda çalışma talimatı verdiğini kaydetti. Bu adımın kendilerini memnun ettiğini ancak çalışmayı sürdürmek için acilen "can suyu"na ihtiyaç duyduklarını söyleyen Karakaş, aile hekimliğinin yaygınlaştırılmasına kadar eski sözleşmelerinin yeniden uygulanmasını istedi.
Birliğin avukatı Bülent Özer ise aile hekimliği kanununda yapılacak bir değişiklikle özel poliklinikleri sisteme almanın mümkün olduğunu, böylelikle de sözleşme feshinden önce memur ve emeklilere sigorta kapsamında bakan özel polikliniklerin diğer sosyal güvenceli vatandaşlara da hizmet verebileceğini belirtti. Özer, bu sayede aile hekimlerinin sayısının artacağını ve doktorların bakacağı hasta sayısında daha makul rakamların yakalanabileceğini savundu.
Mahkeme, haklı bulmuştu
Poliklinikler, geçen günlerde sorunu yargıya da taşımıştı. Türkiye Sağlık İşletmeleri Derneği üyelerinin itirazları ve yürütmenin durdurulması istemiyle Ankara 10. İdari Mahkemesi'ne açılan davada, SGK'nın uygulamaya gerekçe gösterdiği aile hekimliği ile sevk zinciri uygulamalarına halen geçilmediği işaret edilmiş ve sözleşme fesihlerinin iptaline karar verilmişti. Bu kararın tüm özel polikliniklere dönük uygulanması talep ediliyordu.
Aile hekimliği bu yıl ülke geneline yayılacak
İlk olarak Düzce'de, 2005 yılında pilot uygulamasına başlanan aile hekimliğinin bu yıl ülke geneline yayılması amaçlanıyor. Ankara'da uygulamaya 1-2 ay içinde geçilmesi bekleniyor. Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra uzmanlık eğitimi almış birinci basamak hekimleri, aile hekimi olarak çalışabiliyor. Bakanlığın dışında birinci basamak sağlık hizmeti veren, üniversite, askeri birlik, hastane, kurum ve işyerlerinde istihdam edilen hekimler de "yetkilendirilmiş aile hekimi" olabiliyor.