Aile hekimlerinin iş yükü çok fazla!

Türk Sağlık Sen Erzurum Şube Başkanlığı, aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının düşüncelerini öğrenmek, şikâyet ve beklentilerini tespit etmek için bir anket çalışması gerçekleştirdi.

Türk Sağlık Sen Erzurum Şube Başkanlığı, aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının düşüncelerini öğrenmek, şikâyet ve beklentilerini tespit etmek için bir anket çalışması gerçekleştirdi.

Türk Sağlık Sen Erzurum Şube Başkanı Kenan Karaçam, aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının düşüncelerini öğrenmek, şikâyet ve beklentilerini tespit etmek amacıyla düzenledikleri anketin sonucuyla ilgili açıklamalarda bulundu. 2005 yılında Düzce ilinde pilot bölge uygulaması ile başlayan Aile Hekimliği sisteminde 8 yılın geride kaldığını hatırlatan Karaçam, Bu 8 yıllık süreçte aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının iş yükünün sürekli arttırıldığını ileri sürdü. Çıkarılan her yönetmelikte iyileştirme yerine sürekli yeni mağduriyetlerin hayata geçirildiğini iddia eden Karaçam, “Şimdide Kamuoyunda tam gün yasa tasarısı olarak bilinen düzenleme ile aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına nöbet uygulaması getirilmektedir. Türk Sağlık-Sen olarak son yaşanan bu gelişmeler karşısında aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının düşüncelerini öğrenmek, şikâyet ve beklentilerini tespit etmek için bir anket çalışması gerçekleştirdik.”dedi. Karaçam, sendikanın internet sitesi üzerinden yapılan ve 598’i Aile Hekimi, 830’u Aile Sağlığı Çalışanı olmak üzere toplam Bin 428 kişinin katıldığı anketten dikkat çekici sonuçları paylaştı.

ANKET SONUÇLARI İLGİNÇ SONUÇLAR ORTAYA ÇIKARDI

Türk Sağlık-Sen’in anket sonuçlarına göre çalışanların yüzde 79’u Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimliği sisteminde çalışanların sorunları ile ilgilenmediğini düşünüyor. Aile hekimliğinde çalışanların yüzde 68’ine göre iş yükü oldukça fazla, yüzde 23’üne göre fazla, yüzde 6’sına göre normal ve yüzde 3’üne göre az. Yani aile hekimliği sisteminde görev yapan çalışanların yüzde 91’i iş yüklerinin fazla olduğunu düşünüyor. Ankette TBMM genel kurulunda görüşülmekte olan Tam Gün Yasa Tasarısında yer alan aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına nöbet uygulaması getirilmesi ile ilgili düşünceleri de soruldu. Ankete katılanların yüzde 91’i aile hekimliği sistemi çalışanlarına nöbet uygulaması getirilmesinin yanlış bir karar olduğu düşünüyor. Katılımcıların yaklaşık yüzde 55’i aile hekimliği sistemine nöbet getirilmesi nedeniyle sistemden ayrılmayı düşünmekte. Yüzde 15’i nöbet uygulaması gelse bile sistemden ayrılmayacağını belirtmiş, yüzde 30’u ise bu konuda kararsız. Aile hekimlerinin yüzde 50’si, aile sağlığı çalışanlarının ise yüzde 59’u nöbet nedeniyle aile hekimliği sisteminden ayrılmayı düşünüyor. Ankette ayrıca aile hekimliği çalışanlarına sistemin geleceği hakkında da düşünceleri soruldu. Sonuçlara göre çalışanların yüzde 67’si aile hekimliği sisteminin daha da kötüye gideceğini düşünüyor. Yüzde 21’i sistemin sorunlarla devam edeceğini belirtiyor. Yüzde 2’lik bir kesim bu konuda fikir beyan etmiyor. Çalışanların sadece yüzde 10’u aile hekimliği sisteminin düzelerek iyileşeceğini belirtiyor.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ
DUYURU-4