Aile hekimlerinin ilaçlarla imtihanı

Aile hekimlerine antibiyotik kullanımının doğru yapılması için verilen kültür çubuğu testi tutmadı. Aile hekimlerinin, 5 dakikada boğaz kültüründen tanı testi yapabilecek nitelikte dağıtılan çubukları kullanmadıkları ortaya çıktı.

Sağlık Bakanlığı'nın, ABD ve Avrupa ülkelerinde de kullanılan ve antibiyotik kullanım ihtiyacını gösteren boğaz kültürü testleri kullanarak antibiyotik reçete etmelerini istediği sistemin yeterince kullanılmaması, gereksiz antibiyotik kullanımının da hala devam etmesine de neden oluyor. Bakanlık şimdi, tedbir için uygulanacak farklı yöntemler üzerinde çalışıyor.

HASTA İSTİYOR

Türkiye'de antibiyotik kullanma oranları ile, doktorların reçetelere antibiyotik yazma oranının giderek artması üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Reçetelere yazılan ilaçların yüzde 35'inin antibiyotikten oluşması üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı, gözlerini aile hekimlerine çevirdi. Konuyu araştıran bakanlık, reçetelere yazılan antibiyotik oranlarının artmasının nedenlerinin başında, hastaların doktorlardan kendilerine antibiyotik yazmasını istediği ortaya çıktı.

TEST KULLANILMIYOR

Bakanlık artan antibiyotik kullanımının önüne geçmek için öncelikle aile hekimlerini akılcı ilaç kullanımı ile ilgili olarak eğitime aldı. Daha sonra ise yine bu kapsamda, hekimlere, ABD ve Avrupa ülkelerinde de kullanılan ve antibiyotik kullanım ihtiyacını gösteren boğaz kültürü testleri dağıttı. Ancak, Halk Sağlığı Kurumu yetkilileri yaptığı açıklamada, 5 dakikada boğaz kültüründen tanı testi yapabilecek çubukların hekimler tarafından kullanılmadığını ve gereksiz antibiyotik yazımına devam edildiğini açıkladı. Bakanlık şimdi farklı alternatifler üzerinde duruyor.

BÜYÜK BİR TEHLİKE

Uzmanlar da antibiyotik konusunda yaptığı uyarılarda her zaman şunları söylüyor: Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonlarda etkili. Bir hastaya uygun olan bir ilaç başka bir hastaya uygun olmayabilir. Yani arkadaşınızın ilacı size iyi gelmez. Gereksiz antibiyotik kullandığınız zaman eğer enfeksiyon yoksa o an hastalık yapmayan bazı mikro organizmalar bu antibiyotiği tanır ve bir sonraki seferde enfeksiyon geçirdiğimizde etki etmezler. Bilinçsiz antibiyotik organ yetmezliğine kadar da götürebilir.

Algı bir türlü değişmiyor

Ülkemizde ve dünyada çoğu zaman insanlar, 'Antibiyotik kullanmazsam iyileşemem', 'Antibiyotiksiz hastalığım kısa sürede tekrar eder' algısına sahip. Uzmanlar uyarsa da, Sağlık Bakanlığı verilerine göre reçeteler incelendiği zaman, antibiyotiğin en çok kullanıldığı iller şunlar: Hatay, Gaziantep, Mardin, Şırnak, Hakkari, Kilis ve Şanlıurfa

Elif Özlem Karataş / Yeni Şafak

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ
DUYURU-4