Aile hekimlerine maaş darbesi

Türkiye genelinde yaygınlaştırılması hedeflenen aile hekimliği kapsamındaki bin 247 doktor, ekim ayı maaşlarını alamadı.

Türkiye genelinde yaygınlaştırılması hedeflenen aile hekimliği sorunlu başladı. Ankara’da 15 Temmuz’dan itibaren hizmet vermeye başlayan bin 247 aile hekimi, ekim ayı maaşlarını alamadı.

Pratisyen Hekimler Derneği Ankara Şube Başkanı Figen Şahpaz, GAZETEPORT’a yaptığı açıklamada, aile hekimliği ile birlikte, aile sağlık merkezine dönüştürülen 314 sağlık merkezinde toplam bin 247 hekimin görev yaptığını belirtti ve şunları söyledi:
“Daha önce Ankara’da 280 olan sağlık ocağı sayısı, aile hekimliği uygulaması ile birlikte 314’e çıktı. Her sağlık merkezinde yaklaşık 4-5 hekim çalışıyor. Sağlık merkezinin 314 olmasıyla birlikte 159 hekimimiz, dışarıdan kiralamak suretiyle kendilerine ofis tuttu. Aile hekimliğini tercih etmek zorunda kalan arkadaşlarımız, devlet memuruyken bir sözleme imzaladılar ve işçi statüsündeymiş gibi çalışmaya, çalıştıkları ayın parasını almaya başladılar”

MECLİS GÜNDEMİNDE
Bir hekimin ortalama olarak 4-4 bin 500 lira maaş aldığını ifade eden Şahpaz, “Hekimlere 7 bin lira civarında maaş ödeniyor, ancak bunun 2 bin 700 lirası sağlık merkezi için cari gider parası olarak kesiliyor. Ankara’daki ale hekimleri Ekim maaşlarını alamadı” dedi. Şahpaz, daha önce sağlık ocağı olarak hizmet veren kurumların elektrik faturalarını devlet dairesi tarifesinden alındığını, ancak yeni açılan merkezlerin faturalarının işyeri tarifesinden olduğunu da bildirdi.

Aile hekimliği konusunda yaşanan sorunları TBMM gündemine taşıyan CHP milletvekili Turgut Dibek de Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Dibek, “Aile hekimlerinin maaş ödemeleri neden gecikmektedir? Temmuz ayından bugüne kadar maaşların zamanında yatırılması neden sağlanamamaktadır” diye sordu.

(GAZETEPORT)

Manşetler