Diyabet hastalıklarının da artış göstermesi üzerine aile hekimleri, sorumlu olduğu bölgelerdeki vatandaşların kilolarını da kontrol altına alacak. Böylece aile hekimleri, obeziteye karşı da savaş açacak.
Ankara Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Aksoy, aile hekimlerinin obezite konusunda da vatandaşı bilgilendireceğini ve onlara beslenme danışmanlığı hizmeti de vereceğini söyledi.
Türkiye'de yaygınlaşmaya başlayan aile hekimliği, sağlık alanında yeni bir çığır açtı. Ankara'da 4 ay önce başlayan aile hekimliğini, düzenlediği basın toplantısında değerlendiren Ankara Sağlık Müdürü Aksoy, vatandaşların aile hekimlerine sadece hasta olduğunda değil, sağlıklı zamanlarında da her fırsatta başvurabileceğini hatırlattı. Aile hekimliğini daha etkin hale getirmek için farklı çalışmalar içinde olduğunu söyleyen Aksoy, bunlar arasında okullarda dersler verileceğini söyledi.
İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı gereğince, Ankara'daki okullarda Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte okullarda aile hekimliğini tanıtıcı ders verileceğini ifade etti. Ayrıca, öğrencilerin bağlı bulunduğu aile hekimlerinin de listesinin okul idarecileri aracılığıyla çıkarılarak, beklenmedik bir sağlık sorunu olduğunda aile hekimleriyle bizzat temasa geçilecek. Ankara'da aile hekimliğine geçilmeden önce tüm çalışmaların yapıldığını ve hazırlıkların tamamlandığı bilgisini veren Aksoy, "Aile hekimliğine hazırlıksız yakalanmadık. Biz yıllardır aile hekimliğine hazırlanıyoruz. Ankara'da aile hekimliğiyle ilgili bir sorun yok." dedi.
Sağlık ocaklarının, aile sağlık merkezlerine dönüştürüldüğünü anlatan Aksoy, 313 aile sağlığı merkezinde bin 247 aile hekiminin görev yaptığını ifade etti. Sağlık ocaklarında daha önce görev yapan doktor sayısının 870 civarında olduğunu hatırlatan Aksoy, aile hekimlerinin günde ortalama 50 vatandaşa baktığını söyledi. Aile hekimlerinin düzenli olarak eğitimden geçirildiğine işaret eden Aksoy, Ankara'daki tüm kurum ve kuruluşlarla da aile hekimliği üzerine bilgilendirme toplantıları yapıldığını kaydetti. Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy, uzun araştırmalar sonucunda Ankara'da 4 milyon 650 bin nüfusun 90 bininin kayıt dışı olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Aksoy, buralara aile hekimi atamasının yapılmadığını ifade etti.
Aile hekimlerine devletin ortalama 2 bin 500 lira cari harcama katkısında bulunduğuna dikkat çeken Aksoy, aile hekimlerinde masraf sorunu olmadığını kaydetti. Aile hekimliğiyle vatandaşla doktor arasında güven ve bağ oluştuğunu kaydeden Aksoy, aile hekimlerinin vatandaşa sağlık danışmanlığı hizmeti verdiğini ifade etti. Ankara'da aile hekimlerine karşı önemli oranda memnuniyet olduğunu söyleyen Aksoy, aile hekimlerine başvurmayan vatandaşları da aile hekimleriyle tanışmaya çağırdı.
Artık her konuda hastaneye gidilmemesi gerektiğine işaret eden Aksoy, aile hekimlerinin sürücü muayenelerini bile yaptığını dile getirdi. Aksoy, basın toplantısında, Ankara'da vatandaşların aile hekimlerini değiştirme oranının yüzde 5'i geçmediğini, bunun da il içi hareketlerden kaynaklandığını ifade etti. Aile hekimlerinin evde bakım hizmeti verdiğini de hatırlatan Aksoy, Ankara'da 120 bin civarında dışarıdan gelen öğrenciler ile çalışanların bulunduğunu ve kayıtlarının da yaşadıkları illerde olduğunu hatırlattı.