12.07.2012 gün ve 28.351 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yeni kanunun, aile sağlığı merkezlerinde verilen hizmetlerin aksamasına neden olacağı belirtiliyor.
Karara itiraz eden hekimler; “Bizler birinci basamak sağlık hizmeti (koruma yaklaşımı ve basit tedavi) veriyoruz. Oysa hastaneler 2. basamak sağlık hizmeti veren kuruluşlardır. Bir hekimin acilde görev yapması için acil hekimi olması ve bu konuda donanımı bulunması gerekir. Acil servislerde acil eğitimi almamış biri çalışamaz. Bu doktor için de hasta için de sakıncalı sonuçlar doğurur” diyorlar.
İZİNSİZ NÖBET
Uygulamanın, aile hekimliği sisteminin işlerliğini azaltacağını ve yeni sorunlar doğuracağını belirten hekimler, bu kanunla, mesaileri sonrasında acillerde nöbet tutmak, nöbet çıkışında ise izin kullanmaksızın çalışmaya devam etmek zorunda kalacaklarını söylüyorlar.
Bu durumun hata oranlarında artışa ve aile hekimliği uygulamasından dönüşlere neden olacağını belirten aile hekimleri, vatandaşın yorgun ve uykusuz doktorlarla karşı karşıya bırakılmaması gerektiğine dikkat çekiyorlar.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu tarafından yapılan açıklamada ise “Durumun aile hekimliği uygulamasının temel yapısına aykırı olduğunu düşünüyor ve yetkililerin bir an önce bu yanlışlığı ortadan kaldıracak girişimlere imza atmalarını bekliyoruz” ifadesi yer alıyor.
ZAM FARKLARI DA VERİLMEDİ
Aile hekimlerinin yaşadıkları bir diğer sıkıntının da 6 aylık zam farklarının ve gecikme ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle yaşanan mağduriyet olduğu belirtiliyor. Hükümetin maaş farklarının 15 Haziran’da ödeneceğini duyurmasına rağmen beklenen ödemenin henüz gerçekleşmemesinin hekimler arasında huzursuzluğa neden olduğuna dikkat çekiliyor.
Ceyda Erenoğlu