"Frambuaz" olarak da bilinen ahududunun sağlığa pek çok faydası bulunuyor. Kan yapan, ateş düşüren ve ishale iyi gelen bu meyve ilaç sanayiinde de kullanılıyor.
Ahududunun sağlığa yararından yola çıkan Uşaklı doktor Zekeriya Gökalp, ithal edilen bu meyvenin deneme üretimine başladı.
Uzun yıllar yurdışında kalan Gökalp, ahududuyu da Almanya’da gördü. Bu meyvenin sağlığa yararlarının araştırdıktan sonra da tarımına yönelen Dr. Gökalp, "Özellikle kansızlığa, ishale ve hastalık sonrası nekahat döneminde vücudun kendisini toparlaması için son derece yararlı bir meyve. Çok yüksek mineraler var. Başta demir ve C vitamini olmak üzere vitamin açısından oldukça zengin" diye konuştu.
"Frambuaz" olarak da bilinen ahududu ilaç ve pastacılık sektörlerinde yoğun şekilde kullanılıyor. Talep Sırbistan ve Bulgaristan’dan karşılanıyor.
Çiftçinin ekonomik değeri yüksek olan ahududu üretimine yönelmesini tavsiye eden Gökalp, "Dekar başına ikinci yılda bir ton, üçüncü yılda bir buçuk ton hedefi olan, ürün alınabilen bir meyve. Aynı dikilen yerde 10 yıl boyunca kendini yenileyerek meyve veren bir bitki. Güneydoğu hariç Türkiye’nin her yerinde yetişebiliyor" şeklinde konuştu.
Ahududunun kilosu toptan 4 liraya alıcı buluyor.