AHB ve ASM denetim formları açıklaması

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı tarafından AHB ve ASM denetim formları hakkında açıklama yayımlanmıştır.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı tarafından AHB ve ASM denetim formları hakkında açıklama yayımlanmıştır;

 

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı

 

 

 

Sayı: B.10.1.HSK.0.06.00.00    22.06.2012

Konu: AHB ve ASM Denetim Formları

 

 

……………………….VALİLİĞİNE

(HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ)

 

 

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Taşra Teşkilatları Hizmet Birimlerinin Görevleri Hakkında Yönerge'de, Aile Hekimliği İzleme Değerlendirme Biriminin Görevleri arasında “Hizmetlerin yürütülmesi için gereken organizasyonu ve eşgüdümü sağlamak” (madde 6); “Aile hekimliği uygulamasına ilişkin denetimleri yapmak ve denetim sonucuna göre gerekli is ve işlemleri gerçekleştirmek” (madde 10) ve “İlgili birimler ve istatistik birimi İle İşbirliği içerisinde hizmet değerlendirmesi yapmak” (madde 11) yer almaktadır.

 

Buna göre, Aile Sağlığı Merkezleri ve Aile Hekimliği Birimlerimin 6 ayda bir, yayınlanmış olan denetleme formlarıyla yapılan düzenli denetimleri, Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesindeki Aile Hekimliği İzleme ve Değerlendirme birimleri tarafından, Aile Hekimliği İzleme ve Değerlendirme birimlerinin olmadığı yerlerde ise Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesindeki Aile Hekimliği birimleri tarafından yapılacaktır.

 

Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde denetimi yapacak birimlerde yeterli personel yoksa bu birimler çalışan sayısı yeterli olan Toplum Sağlığı Merkezleri'nden (TSM) destek alabilirler. Denetim işinin, aile hekimine en yakın olan denetleyici birimler tarafından yapılmaması ve bilgi ve deneyim açısından üst düzeyde üyelerden oluşan ekipler tarafından, belli bir standartta yapılması yüksek önem arz etmektedir. Bu nedenle, eğer TSM personeli bu yazıya konu olan denetimlerde görev alacaksa, bu personelin sürekli değişen değil, bu konuda bilgi ve deneyim sahibi, sabit kişiler olması gerekmekte olup bu personel kendi hizmet bölgelerinde değil sadece diğer TSM'lere bağlı bölgelerindeki denetimlerde görev alabilir.

 

Veri kaybını ve veri girişindeki olası hataları engellemek adına, formların sisteme girilmesi işinin bizzat denetçiler tarafından yapılması en uygun yoldur. Ancak işin yoğunluğuna göre ve madde 11 gereğince, yukarıda zikredilen hassasiyetleri de dikkate alarak, Halk Sağlığı Müdürlükleri, bünyelerindeki İlgili birimlerden de katılımla sabit bir veri giriş ekibi oluşturarak veri girişinin yapılmasını sağlayabilirler.

 

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

 

 

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aksoy

Kurum Başkanı

 

 

DAĞITIM:

81 İl Valiliğine

 

 

Duyurunun aslı için tıklayınız

Manşetler

DUYURU-4