Ağzınızdaki sır!

Diş sağlığı ve estetiği konusundaki uygulamalar, gelişmede sınır tanımıyor. Artık hasta tedaviye değil, tedavi hastaya ayak uyduruyor.

Çarpık dişlere uygulanan “görünmeyen diş teli tedavisi/lingual tedavi” kişiye hem rahatlık hem özgürlük veriyor. Dr. Cem Caniklioğlu A'dan Z'ye yöntemi anlattı.

Kadınların güzel görünmesi için makyaj, giyim, diyet, estetik, saç ve cilt bakımı gibi detaylar kuşkusuz önde geliyor. Bunların yanı sıra, yapılan araştırmalara göre, bir de insanlarda ilk intibayı uyandıran ve fark yaratan bir faktör var: Özenli ve güzel görünen bir ağız. Kim bembeyaz, inci gibi dişlerden, kocaman gülümseyen insanlardan hoşlanmaz ki!

Çarpık dişlerin düzelmesinin tek yolu, tel takmak. Ama yakın zamana kadar ağızda istenmeyen bir görünüme neden olan ve uzun süre diş üzerinde kalması gereken tellerin kullanımı o kadar da pratik değildi. Özellikle çalışan ve hep göz önünde olan kişiler bu tedaviye yanaşmıyor ya da sürekli erteliyordu. Bu durum, lingual tedavi sayesinde sorun olmaktan çıktı. Bu yöntemde tel ve braket, dişin ön kısmına değil, arka kısmına uygulanıyor. Böylece estetik açıdan hiçbir sorun yaşanmıyor ve tel, ağızda, kimsenin bilmediği bir sır olarak kalıyor.

Lingual tedavi nedir? Ne şekilde uygulanır? Kişiye nasıl bir özgürlük sunar? Normal hayata ne kadar devam edilebilir? Dünya ve Avrupa Lingual Ortodonti Dernekleri’nin aktif üyesi Dr. Cem Caniklioğlu bu sorulara ve fazlasına cevap verdi. ”Lingual”in anlamı; dişlerin dil tarafı. Lingual ortodonti de dişlere kuvvet uygulayan tellerin bağlandığı braketlerin, dişlerin dudak tarafındaki ön yüzeyleri yerine, dil tarafındaki arka yüzeylerine yerleştirildiği teknik. Bu metot, özellikle ortodontik tedavi görürken braketlerin gizli kalmasını isteyen, estetik kaygıları olan hastalar için ideal.

Son 10 yıl içinde meydana gelen teknolojik gelişmeler sonucunda hastalar, başkaları tarafından fark edilmeyecek ve konuşma zorluğu oluşturmayacak şekilde tasarlanmış tedavi yöntemlerine kavuştu. İşte görünmez diş telleri olarak bilinen lingual ortodontik tedavi, bu açıdan yararlı. Lingual tedavi sayesinde hasta bir yandan düzgün dişlere sahip olurken diğer yandan da tedavi sırasında özgürce gülümseyebilmekte, işini yapabilmekte ve hayatına kesintisiz devam edebilmektedir.

Kişiye özel tel

Bu tedavide, kişiye özel üretilen teller kullanılıyor. Dr. Cem Caniklioğlu anlatıyor: “Diş tellerinin hazırlanması ve üretilmesi için özel olarak kurduğumuz bir laboratuvarda çalışıyoruz. Ürettiğimiz tel, hastanın ağız yapısına uygun oluyor. Bu yüzden, lingual tedavinin başarısının en önemli kriterlerinden biri, sunulan laboratuvar hizmeti.

Laboratuvarın kesintisiz desteğine, tedavinin sadece başında değil, her aşamasında ihtiyaç var. Bu noktada, laboratuvar işlemlerinin yurtdışında yapıldığı vakalarda sıkıntılar yaşanabiliyor. Çünkü sadece tedavi başında değil, tedavi sırasında da braket yapıştırılması ile ilgili yapılabilecek tüm işlemlerde hastadan alınan modellerin, işlem yapılmak üzere yeniden yurt dışına laboratuvara göndermek ve geri gelmeleri için beklemek gerekebiliyor. Bu da tedavi süresini uzatıyor.” Çapraşık dişlerin onarımında en etkili yöntemin lingual tedavi olduğunu belirten Dr. Cem Caniklioğlu’na kulak verelim: “Son zamanlarda şeffaf plaklar gündeme geldi. Ancak bunlar sadece çok küçük sorunların giderilmesinde etkili oluyor. Plaklar, hasta tarafından takılıp çıkarılabiliyor, böylece çoğu zaman tedavi sonuçsuz kalıyor. Bu da hem hastayı hedefine ulaştırmıyor hem de boşuna para harcamasına yol açıyor.”

Konuşma zorluğu geçici

Dr. Caniklioğlu uygulamadan sonra oluşma ihtimali olan sorunları da şöyle sıraladı: “Lingual braketler uygulandıktan sonra tükürük salgılanmasında artış meydana gelir. Bu durum yaklaşık 48 saat içinde geçer. Dilimiz ağız içinde hareket halinde olduğu için bazen bu braketlere temas eder ve dilde bazı tahrişlere sebep olabilir.

Lingual braketlerin dille uyumu yaklaşık 1 haftayı bulur. Bazı vakalarda ise hasta ağzını kapattığında alt dişler üst ön dişlere yerleştirilen braketlere değiyor, böylece yan bölgelerde açıklık meydana gelebiliyor. Bu rahatsızlık kademeli olarak düzelmekte ve 3-4 hafta içinde tamamen ortadan kalkmakta. Öte yandan günümüzde kullanılan lingual braketlerin boyutlarının küçük olması, hastalarda meydana gelen konuşma problemlerini de büyük ölçüde ortadan kaldırdı.

Konuşma, kademeli olarak hızla düzeliyor ve ortalama 2-4 hafta arasında normale dönüyor. Gerekirse, konuşma bozukluklarının giderilmesi için hazırladığımız, özel harf ve seslerden oluşan metinlerimizi de kullanabiliyoruz. 2-4 haftalık süre, yaklaşık 1,5 yıl
süren bu tedavi için oldukça kısa bir uyum dönemi.”

İki saatte kusursuz dizayn

Diş hekimliğinde lazer ve Cad-Cam teknolojisi adlı yeni bir yöntem var. Bu yöntemden yararlananlar bir günde arzuladıkları estetik görünüme kavuşabiliyorlar. Doç. Dr. Arzu Aykor yeni teknoloji hakkında sorularımızı cevapladı.

CAD-CAM teknolojisi nedir?

Bilgisayar destekli dizayn ve bilgisayar destekli imalat. Dijital bilgisayarların tasarım ve üretimde kullanılmasıyla ilgili bir teknoloji.

Diş hekimliğinde CAD-CAM’den nasıl faydalanılıyor?

Sık uygulanan porselen restorasyonların (kaplamalar, laminalar, porselen dolgular vb.) estetik ve sağlıklı şekilde dizaynında ve imalinde kullanılıyor.

Diğer tekniklere göre üstün tarafları ne?

Bu teknoloji ile hazırlananrestorasyonlar sayesinde yüksek düzeyde estetik elde edilir. Kısa sürede hazırlanır, geniş bir uygulanım alanı vardır ve güvenilir bir metottur. Hekimin hazırladığı diş ölçüsü, geleneksel yöntemlerden farklı olarak, bilgisayara bağlı bir kamera yardımıyla fotoğraflanarak alınır. Elde edilen görüntüler ile sanal olarak restorasyon hazırlanır. Sistemdeki torna cihazı yardımı ile restorasyon, bilgisayar tarafından yapıştırılmaya hazır olur. İşlem, 1-2 saati geçmez.

Hangi sorunlarda avantaj sağlıyor?

İki komşu dişin temas noktaları ideal olarak hazırlandığı için önceden yapılmış dolgularının arasına gıda sıkışması sorunu olan kişilerde çok iyi sonuçlar alınıyor. Madde kaybı çok fazla olan dişlerin restore edilmesinde de kaplamalara alternatif olarak kullanılıyor. Ayrıca dişlerdeki şekil ve renk bozukluklarının düzeltilmesinde kullanılan ince yaprak porselenler (laminalar) kolay uygulanıyor.

Manşetler

DUYURU-5