Ağrı kesiciler ölümcül hastalıkları gizliyor

Ağrı kesici ilaçlar, acil olarak müdahale edilmesini gerektiren, ağır seyreden ve ölümle sonuçlanabilen birçok hastalığı maskeleyebiliyor.

Bugün Gazetesinden Serda Kıvılcım'ın haberine göre ağrı kesici ilaçlar, acil olarak müdahale edilmesini gerektiren, ağır seyreden ve ölümle sonuçlanabilen birçok hastalığı maskeleyebiliyor.

Bunların arasında beyin tümörü, bağırsak delinmesi, akciğer kanseri, iç kanamalar, tüberküloz ve yumurtalık kistleri en sık rastlananlar arasında.

Evet yanlış okumadınız. Ağrı kesici ilaçlar, acil olarak müdahale edilmesini gerektiren, ağır seyreden ve ölümle sonuçlanabilen birçok hastalığı maskeleyebiliyor. Avusturya Sen Jorj Hastanesi iç hastalıkları uzmanı Dr. Metin A. Telli, "Bu tür ilaçlar sadece doktor tarafından teşhis edilmiş hastalıklarda, reçeteli olarak ve önerilen dozda kullanılmalı; zorunlu kalınmadıkça çok şiddetli ağrı durumları dışında mümkünse hiç kullanılmamalı" uyarısında bulundu.

Şiddetli baş ağrıları sebebiyle uzun süredir ağrı kesici ilaç kullanan hastalarda erken teşhisle hayatı kurtulabilecekken, ilerlemiş bir beyin hastalığı, yayılmış bir beyin tümörü veya anevrizma patlaması sebebiyle ani beyin kanaması ve ölümle hastane acil servilerine başvurabilmekte. Ayrıca alınan ağrı kesiciye bağlı, tüm vücutta artmış kanama riski, önlenemez karaciğer ve böbrek hasarı, mide ve bağırsak delinmesi, iç kanama da cabası...

Neleri gizliyor?

Dr. Telli, "Hasta bel ve sırt ağrılarını giderebilmek için kullandığı basit bir ağrı kesici sebebiyle, göğüs ve karın içinde patlamaya hazır damar baloncukları (anevrizma), omurilik ve omurgayı ilgilendiren hastalık ve tümörlerin, kalp zarı ve diğer kalp hastalıklarının, akciğer kanseri, tüberkülozu, zatürre, gibi ölümle sonuçlanabilecek bir çok hastalığın erken teşhisine engel olur" diye konuştu.

Telli şöyle devam etti: "Akut batın olarak tabir edilen apandisit, mide-bağırsakta delinme ve tıkanıklıklar, travmaya bağlı iç kanamalar, kadınlarda yumurtalık kistleri, tümörlerinin kanama ve delinmeleri kullanılan ağrı kesici ilaç sebebiyle maskelenir, birçok defalar, acil servislerde doktorlar tarafından bile teşhis konamayacak düzeyde maskelenebilir. Bu da ölüm riskini kat be kat arttıracaktır."

Ömür boyu hastalığın kölesi yapabilir

Peki, tehlikeli olan bütün bu ağrı kesici ilaçlar niçin bu kadar yaygın ve gereksiz kullanılmakta, şeklindeki sorumuzu da şöyle yanıtladı Dr. Telli,

"Doktorlar tarafından da ağrı kesicileri sürekli olarak biraz da hasta ısrarına bağlı olarak sıkça yazıldığını görüyoruz. Dünyada en çok kullanılan ilaçlar ağrı kesiciler ve mide ve bağırsak rahatsızlığı sebebiyle kullanılan şuruplar ve haplardır. Bazen doktor tarafından yazılan tek bir ağrı kesici ömür boyu sizi mide karaciğer ve böbrek hastası yani, ömür boyu sağlık ve ilaç sektörünün kölesi yapar."

Mümkünse hiç kullanılmamalı

Mümkünse hiç ağrı kesici kullanılmamalı" diyen Dr. Telli, "Mutlaka kullanılacaksa doktor kontrolünde kısa süreli alınmalı ve yine mümkünse ilk ve nihai seçenek parasetamol (parol, tamol, minoset vb..) olmalı, günlük doz maksimum gençlerde 4 gram/günü, yaşlılarda ise 2 gram /günü aşmamalıdır (karaciğer toksisitesi sebebiyle)" bilgisini paylaştı.

Aspirin de masum değil


Masum bildiğimiz Aspirine bağlı hastalıkların, dünyada ölüm sebepleri sıralamasında üst seviyelere tırmandığını, tıbbi zorunluluk dışında alınmaması uyarısını da yapan Dr. Telli şu açıklamaları yaptı; "Piyasadaki diğer antiromatizmal ağrı kesilerden bahsedersek en büyük tehlikenin en iyi ağrı kesicide gizlendiğini söyleyebiliriz, bazen kalp krizinin sebebi bazen de diyalize götüren böbrek hasarı nedeni olabilirler.

Halk arasında inanılanın aksine kalça enjeksiyonu veya rektal, vajinal olarak uygulanan ağrı kesicide kan yolu ile tüm vücuda ulaşarak ağır mide ve bağırsak hasarı yapabiliyor sakınmak gerekir."

 

Manşetler