Ağır depresyona gen tedavisi

Hiçbir tedaviye yanıt vermeyen ağır depresyona karşı genetik terapinin yeni ve etkili bir silah olabileceği düşünülüyor.

Amerikan tıp dergisi Science Translational Medicine’de yayınlanan araştırmada, beynin küçük bir bölümündeki bir proteini faaliyete geçiren bir genin canlandırılmasıyla laboratuvar farelerinde depresyon belirtileri ortadan kalktı.

Araştırmayı yapan New York’taki Cornell Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji bölümünden Prof. Dr. Michael Kaplitt, elde ettikleri sonuçların, insanlarda depresyonun derin nedenlerinden biri olarak tahmin ettikleri bir rahatsızlığı gidermek için yeni bir tedavi yöntemine sahip olduklarını düşündürdüğünü bildirdi.

Depresyon tedavisinin sadece belirtileri ortadan kaldırdığını, ancak hastalığın derin nedenlerine iyi gelmediğine dikkati çeken Prof. Dr Kaplitt, "Antidepresanlar birçok hastada iyi sonuç veriyor, ama ileri depresyon hastaları bu ilaçlardan faydalanamıyor, şimdi bu yeni yaklaşımdan yararlanmayı umuyoruz" ifadelerini kullandı.

Araştırma, beynin tek bir bölgesindeki p11 proteinin faaliyete geçirilmesiyle, depresyon hastalarında çoğunlukla olmayan, zevk duymak için gerekli hissin canlanmasını sağladığını gösterdi. Beynin bu bölgesi daha önce bağımlılıkla ilgili araştırmalara konu olmuştu.
 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ