Aerobik aktiviteleri, kalp ve akciğerleri kuvvetlendiriyor

ÇÜ Spor Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sevimli:''Yürüyüş, bisiklet, yüzme, tenis gibi aerobik aktiviteleri kalp ve akciğerleri kuvvetlendirir. Bolca oksijen kullandırır ve kalori yaktırır"

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü Spor Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Dilek Sevimli, ''Yürüyüş, bisiklet, yüzme, tenis gibi aerobik aktiviteleri kalp ve akciğerleri kuvvetlendirir. Bolca oksijen kullandırır ve kalori yaktırır'' dedi.

Sevimli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda insanlarda spor yapma alışkanlığının arttığını belirterek sporun sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi olduğunu söyledi.

Belirli bir program dahilinde ve profesyonel yardım almadan spor yapmak isteyen kişilerin sağlıkları açısından bazı kurallara uyması gerektiğini vurgulayan sevimli, konuşmasına şöyle devam etti:

''Daha önce hiç egzersiz yapmamış olanlar gün aşırı 10 dakika gibi sürelerle başlamalı ve bunu zaman içinde en az 30 dakika olacak şekilde arttırmalıdırlar. Egzersiz öncesinde kaslar, yumuşak ve yavaş hareketlerle gererek ısıtılmalıdır. Ani hareketler ve aşırı yüklenme, özellikle daha önceden alışık olmayan bireylerde spor yaralanmalarına neden olabilir. Bilinçsizce yapılan aşırı egzersiz ise sağlık için hareketsizlik kadar zararlıdır. Bilinen bir kronik hastalığı olanlar, egzersiz programlarına başlamadan önce kendilerini izlemekte olan hekime başvurmalıdır. Egzersizle birlikte gelen şiddetli göğüs ağrısı ve nefes darlığının kalp hastalığı belirtisi olabileceği bilinmelidir. Açık havada yapılacak sporlar için hava kirliliğinin yoğun olmadığı ortamları seçmek, dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli noktadır. Bedenimiz, var olma aracımızdır. Egzersiz sırasında olduğu kadar gündelik yaşamımız sırasında da onu, yanlış hareketlerle gelecek zararlardan korumamız gerekir.''

- ''Aerobik aktiviteleri kalp ve akciğerleri kuvvetlendirir''

Sevimli, yürüyüş, bisiklet, tenis ve yüzme gibi aerobik egzersizlerinin kalp ve akciğeri kuvvetlendirdiğini söyledi.

İyi planlanmış bir egzersiz programında, aerobik, kuvvetlendirme, ağırlık, denge ve germe hareketlerinin bulunması gerektiğini vurgulayan Sevimli, şunları söyledi:

''Örneğin, yürüyüş, bisiklet, yüzme, tenis gibi aerobik aktiviteleri kalp ve akciğerleri kuvvetlendirir. Bolca oksijen kullandırır ve kalori yaktırır. Yürüyüş, çocuk taşıma, serbest ağırlıklar kullanma gibi kuvvetlendirme ve ağırlık hareketleri, bacaklar, kollar, göğüs ve karın bölgesine ait geniş kas gruplarını çalıştırır. Yoga ve hafif germe egzersizleri ise kas boyunu uzatır ve uzanma-germe ve eğilmeye yönelik eklemlerinizin hareketlerini artırır, kas gerginliğini azaltır ve yaralanmaları önler .Aerobik egzersizler, bu programın merkezinde yer almalıdır, çünkü kalp ve kan damarlarınızı iyi durumda tutar. Her aerobik egzersiz seansı, 5-10 dakikalık ısınma (yürüyüş ve germe) ve onu takiben 20-30 dakikalık aerobik egzersizini ve daha sonra da 10-12 dakikalık soğuma periyodunu içermelidir.''

-''Ağrı hissettiğinizde spor yapmayı bırakın''

Sevimli, sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi sporun, doğru zamanda ve doğru aletlerle yapılması gerektiğini, aksi takdirde spor adına yanlış yapılan hareketlerin, vücut sağlığına zarar verebileceğini vurguladı.

Özellikle kronik hastalığı olan kişilerin spora başlamadan önce bir hekime başvurması gerektiğini anlatan Sevimli, ''Kronik rahatsızlık varsa erkeklerde 40, kadınlarda ise 50 yaş üzerindeyseniz bir hekime başvurun. Hedef kalp hızınızı belirleyin. Günleri belirleyerek, haftada 2 gün yürümeye başlayın. Her hafta yürüyüş sayınızı dereceli olarak artırın. Daha sonra yürüyüş mesafenizi artırın. Yorulmadan uzun mesafeleri yürüyebildiğiniz zaman ısınma ve soğuma egzersizleri ekleyin. Dereceli olarak bazı kas kuvvetlendirme egzersizlerini ekleyin. Fiziksel uygunluğunuzu geliştirin. Ağrı hissettiğinizde spor yapmayı bırakın. Alet kullanımından sonra yine soğuma egzersizleri veya yavaş tempo koşu ile çalışmaları bitirin'' diye konuştu.

Manşetler

DUYURU-4