Adli Tıp: "Biber gazı astım hastalarında öldürücü öldürebilir"

Adli Tıp, 'Astım hastasıyım' diye yalvardığı halde polisin sıktığı biber gazı sonrası can veren Çayan Birben davasında çarpıcı bir rapor verdi: Biber gazı, astım hastalarında öldürücü olabilir!

İsmail SAYMAZ

Yalova'da Çayan Birben (31), 29 Mayıs 2012 günü bir kavgayı ayırırken, "Astım hastasıyım, sıkmayın" dediği halde, olaya müdahale eden polisin sıktığı biber gazından etkilendi, kaldırıldığı hastanede can verdi.

Açılan dava üzerine mahkeme, polisin kullandığı biber gazı spreyinin öldürücü olup olmadığını Adli Tıp Kurumu'na sordu. Soru üzerine Adli Tıp, bütün biber gazlı ölümlere örnek oluşturacak bir rapor gönderdi.

SEBEP: CAPSAICIN

Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Kimya İhtisas Dairesi Gıda ve Çeşitli Maddeler Şubesi'nin oybirliğiyle verdiği 23 Mart tarihli mütalaada, özetle şöyle denildi:

"Capsaicin kimsayalı içeren sprey, sıkıldığı kişinin deri ve mukozasında (salgı üreten iç tabaka) tahrişe, gözde tahriş, yanma ve yaşarmaya, laringospazma (gırtlakta kasılma), baş ağrısına ve kusmaya neden olabilir. Bu bulgular, astım, kardiyovasküler sistem hastalığı (kalp ve damar hastalıkları) gibi durumlarda, spreye özellikle kapalı ve yakın mesafelerden maruz kalındığında, hastalığının mahiyet ve derecesine göre hayati tehlikeye neden olabilir."

DAVA 'TAKSİR'DEN

Çayan Birben'in ailesinin avukatı Sabri Kuşkonmaz, Adli Tıp raporuna göre, sanık polislerin mahküm olması gerektiğini iddia ederek, "Bu rapor, net bir şekilde önceden bir rahatsızlık varsa spreyin ölümcül olacağını belirtiyor" dedi. Şüpheli polisler İ.B., S.A.Y., E.K. ve T.C.'ye TCK'nın 'taksirle ölüme sebebiyet verme' suçlamasıyla Yalova Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ