Acil çağrıların birleşmesi için tam 5 yıl beklenecek

Türkiye’de değişik kurumlara ait çok sayıda acil çağrı hattı var. Sağlık ve Orman bakanlıkları, Emniyet ile Jandarma başta olmak üzere benzer kurumlara ait yardım hatlarının başka birimlerle bağlantılı olmaması...

Çağrı merkezlerinin tek merkezde toplanması ancak 2018'de mümkün olacak. Antalya ve Isparta'da pilot uygulaması tamamlanan ve itfaiye, ambulans, polis gibi acil çağrıları 112'de toplayan İçişleri Bakanlığı projesi, 5 yıl sonra Türkiye'nin 81 iline yayılacak. Her il, çok yönlü 112 Çağrı Merkezi'ne kavuşacak.


Çağrı merkezlerinin teknik altyapısı için ASELSAN ile anlaşmaya varıldı. 36 ilde teknik altyapı tamamlandı. Çağrı merkezleri, valilikler bünyesinde kurulacak ve görev yapacak. Merkezlerin koordinasyonunu, vali yardımcısı yürütecek. Gerek görülürse Ankara'da da bir koordinasyon merkezi kurulacak.

Türkiye’de değişik kurumlara ait çok sayıda acil çağrı hattı var. Sağlık ve Orman bakanlıkları, Emniyet ile Jandarma başta olmak üzere benzer kurumlara ait yardım hatlarının başka birimlerle bağlantılı olmaması sorunlara yol açıyor. Ölümlü veya yaralanmalı bir vakada vatandaşlar, Ancak Hızır Acil ve Polis İmdat hatlarını ayrı ayrı aramak zorunda kalıyor. Koordinasyonsuzluktan kaynaklanan mağduriyetler yaşanıyor. Sorunun çözümü için harekete geçen İçişleri Bakanlığı, illerdeki çağrı merkezlerini tek çatı altında toplama kararı aldı. ‘112 Acil Çağrı Merkezleri’ projesi başlatıldı. Antalya ve Isparta’da pilot uygulaması başarıyla tamamlanan projeyle sadece ‘112’ çevrilerek acil talepler iletilebiliyor. İtfaiye, ambulans ve polis çağırmak için ayrı ayrı numaraların aranmasına gerek kalmıyor. Uygulama, 2018 yılı sonuna kadar Türkiye’nin 81 iline yayılacak. Her il, çok yönlü 112 Çağrı Merkezi’ne kavuşacak. Çağrı merkezlerinin teknik altyapısı için ASELSAN ile yaklaşık 50 milyon liralık sözleşme imzalandı. 36 ilde gerekli teknik altyapı tamamlandı.

ABD, Brezilya ve Bahamalar gibi ülkeleri örnek alan İçişleri Bakanlığı, Hızır Acil (112), Yangın İhbar (110), Polis İmdat (155) ve Jandarma İmdat (156) başta olmak üzere tüm acil numaraları 112’ye sabitleyecek. 112 Acil Çağrı Merkezi arandığında tüm numaralar otomatik olarak devreye girecek. Gelen taleplere göre ilgili kurum, santralden yönlendirilecek. Acil çağrı telefonlarının tek numarada birleşmesiyle acil durumda olaylara müdahale kolaylaşacak.

Proje için Antalya ve Isparta’nın ardından Aksaray, Burdur, Denizli ve Niğde’nin de aralarında bulunduğu 10 şehirde teknik altyapı oluşturuldu. Ayrıca Adana, Ankara, Bursa, İzmir ve Hatay’ın da aralarında yer aldığı 24 ilde çağrı merkezi binaları kurulması için 105 milyon liralık ödenek aktarıldı. Bu şehirlerden Ankara, Hatay, Kocaeli, Kahramanmaraş, Trabzon ve Yalova’da çalışmalar tamamlandı. 2013 sonuna kadar proje, 36 ilde hayata geçirilmiş olacak. 2018 sonuna kadar da ülke geneline yayılacak. Çağrı merkezleri, valilikler bünyesinde kurulacak ve görev yapacak. Merkezlerin koordinasyonunu vali yardımcısı yürütecek. Çağrı merkezlerinin yasal altyapısının tamamen sağlandığını da aktaran yetkililer, gerek görülmesi halinde Ankara’da da bir koordinasyon merkezi kurulacağı bilgisini verdi.

BAYRAM KAYA, MELİKE TAVUZ / Zaman

Manşetler

DUYURU-4