Acar: "Suistimallerin önüne geçmek için uğraşıyoruz"

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, "Avuç içi damar izi uygulamasını suistimallerin önüne geçmek için getirmek zorunda kaldık" dedi.

Akılcı ilaç kullanımı konusunda çalışma yaptıklarını kaydeden Acar, konuya sadece tasarruf yönüyle bakmadıklarının altını çizerek, vatandaşları doğru bilgilendirmenin önemli olduğunu vurguladı. Yapılan çalışmayı 2 milyon aileye yani 8 milyon kişiye ulaştıracaklarını belirten Başkan Acar, amaçlarının vatandaşları sağlıklı bir şekilde bilgilendirmek olduğunu dile getirerek, “Sağlıkla ilgili yanlış bildiğimiz şeyler var. Gereksiz ilaç kullanımının, gereksiz film çektirmenin çok büyük zararları var” dedi.

 

E-reçete konusunun en önemli konulardan biri olduğuna vurgu yapan Acar, 2012 yılı sonuna kadar tüm hastanelerde e-reçeteye geçilmesini istediklerini ve bununla ilgili gerekli önlemleri aldıklarını kaydetti. 110 bin doktordan 84 bin 197’sinin e-reçete yazmak için şifre aldığını sözlerine ekleyen Acar, e-reçete yazan doktor sayısının 31 bin 729, e-reçete yazan tesis sayısının 2113 olduğunu söyledi.

 

Sahte reçetelerin önüne geçmek istediklerinin altını çizen Başkan Acar, “E-reçete sistemine geçtiğimizde sahteciliğin önüne geçmiş olacağız” diye konuştu.

 

Acar: Avuç içi damar izi uygulamasını suistimallerin önüne geçmek için getirmek zorunda kaldık

 

Avuç içi damar izi uygulaması ile ilgili olarak, projeyi 2012 yılı sonuna kadar tüm Türkiye’de yaygınlaştıracaklarını ifade eden Başkan Fatih Acar, “Bu alandaki birçok suistimallerin önüne geçmek için bu uygulamayı getirmek zorunda kaldık.” dedi. Acar ayrıca elleri olmayan kişiler, 0-12 yaş arası çocuklar, her iki elinde avuç içi damar bütünlüğü bozulmuş olanlar, acil hastalar ile damar izi alınamayan kişilerin bu uygulamanın dışında olduğunun altını çizdi.

 

İlaç israfının boyutlarının görülmesi açısından sürdürülebilir bir sağlık sisteminin temellerini atmak için çalıştıklarını vurgulayan Başkan Acar, “On yıl önce ortalama hastaneye yılda erişim sayısı ikiydi, sekize çıktı. Türkiye’de 65 yaş üstü nüfus oranı yüzde 7, Avrupa birliği ülkelerinde yüzde 15-20’ler arasında. Yani Avrupa’da daha yaşlı bir nüfus var, daha fazla sağlık harcaması gereken bir nüfus, fakat kişiler bizim vatandaşlarımızdan daha az hastaneye gidiyorlar” diye konuştu.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ