ABD'de, yasalaşmadan önce hararetli tartışmalara neden olan sağlık reformu, kanunlaştıktan sonra da uzlaşmazlıkları gideremedi.
Yargıç Roger Vinson, konuyla ilgili kararında, kanunun "her Amerikalının 2014 yılına kadar sağlık sigortası edinmesini" zorunlu kılan maddesinin "çok aşırıya kaçtığına" hükmetti.
Kararda, "ilgili maddenin Anayasa'ya aykırı olduğu ve kanundan ayrılamayacağı" ifade edilerek, "bu nedenle kanunun tamamının iptal edilmesi gerektiği" kaydedildi.
Vinson, bu kararla, Sağlık Reformu Kanunu'nun Anayasa'ya aykırı olduğunu ilan eden, 26 eyaletten neredeyse tamamını Cumhuriyetçilerin oluşturduğu valiler ve adalet bakanlarıyla aynı safta yer almış oldu.
Mahkemenin kararına "şiddetle" karşı çıkan Obama yönetimi ise kararı temyize götürmeye hazırlanıyor. Beyaz Saray'dan bir yetkili, "kararın temyize götürüleceğini ve bu sürede kanunun uygulanmasına da devam edileceğini" belirterek, "mahkemenin kararının, son sözü oluşturmadığını" söyledi.
Adalet Bakanlığı Sözcüsü Tracy Schmaler da mahkemenin kararına kesinlikle katılmadıklarını ve kanunun Anayasa'ya uygun olduğuna inandıklarını vurguladı. Kararın, Yüksek Mahkemeye kadar yolunun açık olduğu belirtiliyor.
Bunun yanında, yaklaşık 10 gün önce, yasaya karşı olan Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olması nedeniyle ABD Temsilciler Meclisi, Sağlık Reformu Yasası'nın iptal edilmesini öngören tasarıyı onaylamıştı. Ancak, çoğunluğun Demokratlarda olması nedeniyle, Senatonun bu tasarıyı onaylamayacağı belirtiliyor.