ABD'de 'Obamacare' krizi! sağlık dahil tüm hizmetler durdu!

Kongre'den geçmeyen bütçe kanunu nedeniyle ABD'de federal binalara ve müzelere kilit vuruldu, ulusal parklar boşaltıldı. Başkan Obama, Cumhuriyetçileri yasayı geçirmeyip ideolojik bir savaş vermekle suçladı

Reddin en önemli nedeni ‘Obamacare’ olarak adlandırılan düşük gelirlilere sosyal güvenlik hizmeti almalarını sağlayacak harcamaların Cumhuriyetçiler tarafından kabul edilmemesi. Demokratlar ise sağlık reformunun yasalaştığına dikkat çekiyor ve yoksullara, ucuz ve devlet tarafından sübvanse edilen sağlık sigortası alma şansı tanıdığı için destek veriyor. Cumhuriyetçiler ise reform paketinin karmaşık olduğunu ve yürürlüğe girebilecek durumda olmadığını söylüyor. Cumhuriyetçiler, özellikle küçük işletmeler üzerine ek bir yük getireceği ve yeni vergilere yol açacağı gerekçesiyle yasanın ekonomiyi de olumsuz yönde etkileyeceği görüşünü savunuyor. 

Sağlık Yasası'nın en önemli bölümü salı günü hayata geçti. Cumhuriyetçilerin salı akşamı başkentte bazı hükümet kurumlarının yeniden çalışmasını sağlayacak, Gazi İşleri Bakanlığı ve Ulusal Parklar hizmetine bir süreliğine ek fon sağlayacak tasarı teklifi de Kongre'de kabul edilmedi. Demokratlar, Cumhuriyetçilerin "hangi kurumun çalışacağına, hangisinin çalışamayacağına karar veremeyeceğini" söylerken, uzmanlar krizin daha haftalarca sürebileceği uyarısı yapıyor. 

ÖLÜMCÜL HASTALIK ALARMI 

Kriz hayatın her alanını etkilemiş durumda. Son olarak ABD Hastalık Kontrolü ve Önlenmesi Merkezi, kepenk kapatma dolayısıyla beyin yiyen amip olarak adlandırılan ve 4 yaşındaki bir çocuğun ölümüne neden olan naegleria fowleri adlı hastalığı da yakından takip edemeyeceklerini açıkladı. Hastalığın bir salgın haline gelmesinden korkuluyor. 

Rakamlarla kapanma

· Amerikan halkının yüzde 87’si kapanmadan dolayı hayalkırıklığı yaşıyor.
· Amerika’nın en uzun kapalı kaldığı süre 21 gündü. 1995 sonunda Başkan Bill Clinton döneminde yaşandı. TM , o zaman da Cumhuriyetçilerin elindeydi.
· Devlete devlete çalışan 2 milyon Amerikalı’dan güvenlik, sağlık, posta gibi alanlar dışında görev yapan 825 bin kişi zorunlu ücretsiz izne gönderilecek.
· Zorunlu izinden en çok etkilenecek kurumların başında uzun süredir fonları eriyen NASA var. 18 bin çalışanı olan NASA personelinin yüzde 97’si çalışmayacak.
· 16 bin çalışanı olan Çevre Koruma Ajansı’nda bu oran yüzde 94, 46 bin çalışanlı Ticaret Bakanlığı’nda yüzde 87 olacak.
· Dünya genelindeki 500 bin kişinin Amerikan vizesi başvurusu dondurulacak.
· Federal fonlarla dönen Washington DC Belediyesi, 600 bin kişinin yaşadığı şehrin çöp toplama hizmetlerini durduracak.
· Başkentteki 20 müze ve ülke genelindeki tüm ulusal parklar kapanacak.
· 800 bin çalışanın olduğu Savunma Bakanlığı’nın da yüzde 50’si zorunlu izne gönderilecek.

Manşetler

DUYURU-4