Amerika Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri, ölüm nedenlerinin resmi istatistiğini tutuyor. Ancak Johns Hopkins Üniversitesi araştırmacılarına göre, Merkez, tıbbı hatalar sonucu yaşanan ölüm bilgilerini toplama konusunda başarılı değil.
Paraya dayalı sistem
Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi cerrahlarından Dr. Martin Makary, “Tıbbi hataların yol açtığı ölüm oranlarını belirleme konusunda, ulusal istatistiklerde hiçbir standart yöntem bulunmuyor” diye konuştu. Amerika’dasağlık reformu konusundaki çalışmalar konusunda saygın bir uzman olan Makary, Amerika’daki sağlık sisteminin, ulusal bir veri tabanı oluşturmaktansa doktorları hastalarını olabildiğince para ödemeye teşvik etmeye odaklı olduğunu belirtti. Yayınlanan makalede Amerika’da tıbbi hatalar nedeniyle her yıl 250 binin üzerinde ölüm vakası yaşanıyor.
Hatadan ölüm üçüncü sırada
Araştırmacılar, 2000 ve 2008 yılları arasındaki ölüm oranlarına ve 2013 yılındakihastaneye yatma oranlarına baktılar. Bu bilgileri kullanarak da, hastaneye yatan 35 milyon 400 kişiden 500 bininden fazlasının tıbbi hata nedeniyle öldüğü sonucuna vardılar. Araştırmacılara göre Amerika’da her yıl yaşanan ölümlerin yüzde 9,5’i tıbbi hatalar sonucu oluyor. Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin 2013’te yayınladığı istatistiklere göre Amerika’da ölümlerin en büyük nedeni kalp hastalıkları. Bunu da, kanser ve solunum yolu hastalıkları sonucu yaşanan ölümler takip ediyor. Amerika’nın Sesi’nin haberine göre araştırmacılar, tıbbi hataların, doktorların kötü olduğu kanısına yol açmaması gerektiğini savunuyor. Tıbbi hataları, sistemsel sorunlar, hastane çalışanları arasındaki iletişimsizlik, sigorta şirketlerinden kaynaklanan sorunlar ve ek olarak, doktorların hesap verme sorumluluğu olmadan uyguladığı tedavi yöntemleri oluşturuyor.