8 milyon kadına ücretsiz aşı SGK kapsamına alınıyor....

Sağlık Bakanlığı'nın rahim ağzı kanseri aşısının SGK kapsamına alınması için başlattığı çalışmada sona gelindi.

Aşı için 48 lira maliyet belirlendi. İki ay içerisinde ihaleye çıkılacak. Türkiye'de 8 milyon kadın aşıyı ücretsiz yaptırabilecek.

Türkiye Jinekolojik Onkoloji Derneği tarafından Antalya'da düzenlenen 12. Jinekolojik Onkoloji Kongresi sona erdi. Türkiye Jinekolojik Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Ayhan, Türkiye'de her yıl bin 400'ün üzerinde kadının rahim ağzı kanserine yakalandığını söyledi. Bu hastalardan 500'ünün aynı yıl hayatını kaybettiğini açıklayan Ayhan, "Rahim ağzı kanserinde erken tanı çok önemlidir. Erken tanı ile rahim ağzı kanserinde yüzde 100 başarı sağlanır" dedi.

SİGARA GENİTAL KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR
Sigara içen toplumlarda rahim ağzı kanserinin daha sık görüldüğünü vurgulayan Ayhan, "Sigaranın bırakılması, çok eşlilikten kaçınma ve tam olmasa da gebelik önleyici dediğimiz prezervatif tipi koruyucuların kullanılması, bu kanseri önleyicilikte önemli bir yeri var" dedi. Yumurtalık ve rahim içi kanserlerin evlenmemiş ve doğurmamış kadınlarda, rahim ağzı kanserlerinin ise çocuk sahibi olmuş kadınlarda daha sık görüldüğünü dile getiren Ayhan, ayrıca genital kanserli hastaların uygun tedavilerle çocuk sahibi olabileceğini söyledi. Ayhan, "Her kanserli hasta üreme fonksiyonunu kaybedecek değildir" diye konuştu.

HER 10 KADINDAN 6'SI YAŞAMINI YİTİRİYOR
Yumurtalık kanseriyle ilgili bilgi veren Doç. Dr. Faruk Köse ise, genital kanserler içerisinde en kötü kanserin yumurtalık olduğunu söyledi. Yumurtalık kanserinde erken teşhisin bugünkü tekniklerle mümkün olmadığını belirten Köse, kendilerine gelen her 4 kadından 3'ünün ilerlemiş vaka şeklinde olduğunu söyledi. Bu kanserin genellikle 65 yaş üzeri kadınlarda görüldüğünü anlatan Köse, "Bu kanser nadir olarak genç kızlarda da görülüyor. Hastaların en önemli şansları geçirebilecekleri ilk cerrahidir. Cerrahi müdahaleden sonra bile bir kısmı tekrarlamaktadır. Bu hastalığa yakalanan 10 kadından 6'sı 5 yıl içerisinde hayatını kaybeder" dedi. Köse ayrıca doğum kontrol haplarının yumurtalık kanserini yüzde 40 oranında engellediğini belirtti.

HPV AŞISI YÜZDE 70-80 KORUR
Rahim ağzı kanseri aşısıyla ilgili de bilgi veren Doç. Dr. Köse, şunları söyledi:
"Rahim ağzı kanserinin ana etkeni HPV virüsünün en çok görülen tiplerine karşı aşı geliştirilmiştir. Bu aşılar erken yaşta ülkemizde 11-12 yaş aralığındaki genç kızlara yapılmaktadır. Dünya genelinde aşılama aralığı ise 9 ile 26 yaş arasıdır. Aşı etkinliğini 56 yaşına kadar sürdürür. Yüzde 70- 80 oranında koruyuculuk sağlar. Ancak aşı yapılan kadınlarda tarama devam ettirilmelidir. Çünkü yüzde 20-30 oranında HPV virüsünün farklı tipleri kansere neden olabilir. Aşının herhangi bir yan etkisi yoktur."

8 MİLYON KADINA ÜCRETSİZ AŞI
Sağlık Bakanlığı'nın rahim ağzı kanserini SGK kapsamına almak için çalışma başlattığını kaydeden Köse, "Bakanlığın başlattığı çalışmanın 2 ay içerisinde sonuçlanmasını bekliyoruz. HPV aşısı 3 doz uygulanır. Her bir dozu 250 liradır. Toplam maliyeti 750 lirayı buluyor. HPV aşısı, yüksek maliyeti nedeniyle SGK tarafından karşılanmıyor. Sadece bazı özel sağlık sigortaları bu aşıyı karşılıyor. Ancak Sağlık Bakanlığı, aşıyı SGK kapsamına almak için çalışma başlattı. Kişi başı 48 lira gibi bir maliyet ortaya çıkarıldı. 2 ay içerisinde çalışmalar sonuçlanacak ve ihale aşamasına gelinecek. Eğer Bakanlığın belirlediği fiyatla ihaleyi bir firma alırsa 8 milyon kadın aşıyı ücretsiz olarak yaptırabilecek" şeklinde konuştu.

Soner ÖZCAN / ANTALYA

Manşetler