İstanbul Tabip Odası Tarafından 6 Ocak 2011 Tarihli Yönetmelik Ve 11.02.2011 Tarihli Genelgeyle İlgili Önemli Duyuru yayınlandı.
Tedavi hizmetleri genel müdürlüğü tarafından 11.02.2011 tarihinde yayımlanan; “ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşları hakkında yönetmelik uygulamaları” konulu genelge ve istenen evraklara ilişkin bilgi notu.
TEDAVİ HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN
11.02.2011 TARİHİNDE YAYIMLANAN;
“Ayakta Teşhis Ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında
Yönetmelik Uygulamaları”
KONULU GENELGE ve
İSTENEN EVRAKLARA İLİŞKİN
BİLGİ NOTU
1- Ne Yönetmelik’te (6 Ocak 2011 tarihli değişikliklerde), ne de Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 11.02.2011 tarihinde yayımlanan; “Ayakta Teşhis Ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik Uygulamaları” konulu Genelgede; laboratuar veya müessese ruhsatlarının aslının teslim edileceğine ilişkin bir kayıt yer almamaktadır.
Ruhsat asıllarının kesinlikle teslim edilmemesini, fotokopisini vermenin yeterli olduğunu, aksine bir durumla (ısrarla) karşılaşılması halinde ise noterlik kanalıyla onaylatılan bir suretini vermenin yeterli olduğunu önemle hatırlatırız.
2- Yönetmelik “en geç iki ay içerisinde” müracaat etmek gereğinden söz etmektedir. İki aylık sürenin sonu olan 6 Mart tarihi pazar gününe geldiği için, müracaat dilekçelerinin 7 Mart Pazartesi günü mesai saatleri içerisinde teslim edilmesi gerekir.
3- Verilen başvuru dilekçesi ve eklerin teslim alınmaması hukuka aykırı bir uygulamadır. Bu halde sürenin de kısıtlılığı dikkate alınarak, ilgili belgelerin noter kanalıyla ve ACELE POSTA SERVİSİ ile gönderilmesini ve hukuk büromuz ile bağlantı kurulmasını öneririz.
4- Süresi içinde müracaat edildiğini ve hazırlanan eklerin teslim edildiğini ispatlayabilmek amacıyla; evrak kayıt numarası ve sizde kalacak nüsha üzerine teslim alındığını gösterir imza/kaşe almanız son derece önemlidir.
5- Eklerin aşağıda gösterildiği gibi ayrıntılı şekilde listelenmesi ispat yönünden de, evrak asıllarının kaybolmaması yönünden de gereklidir. Bu nedenle aşağıda ilgili mevzuat ışığında yaptığımız ekler listesini kontrol etmenizi ve sunduğunuz başka evrak var ise, listeye eklemenizi önemle hatırlatırız.
6- Aşağıda sunulan tüm dilekçe ve belgelerin üst yazısı olması amacıyla hazırladığımız dilekçe örneği de yer almaktadır. Bu dilekçede; Yönetmelik ve Genelge düzenlemeleri nedeniyle uğranılan ve uğranılacak her türlü zarar ve ziyanı talep etme hakkı saklı tutulmakta, bu başvurunun kabul anlamına gelmediği bildirilmekte ve ilgili mevzuata uygun olarak faaliyetlerin sürdürüldüğü hatırlatılarak, bu başvurunun yeni bir müracaat gibi değerlendirilmemesi ve kazanılmış hakların korunması talep edilmektedir.
Olası hak kayıpları ve zararlara karşı bu içerikte dilekçe vermenizi öneririz.
02.03.2011
İstanbul Tabip Odası
Hukuk Bürosu