5 Dakika muayeneyle aile hekimi olur mu

Aile Hekimliği sisteminde artık randevulu dönem başlıyor. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu eski Başkanı Mustafa Aksoy, Aile Hekimliğinde öğleden önce oluşan hasta yoğunluğunun önüne geçmek için randevulu sistem ...

‘Aile fotoğrafınızda aile hekiminize de yer açın’ sloganıyla propagandası yapılan Aile Hekimliği’nde randevu dönemi başlıyor. Böylece, aile hekimlerinin vatandaşın sağlığıyla yakından ilgilenmesi bir yana, hastaya sadece 5 dakika ayıracak.

Aile Hekimliği sisteminde artık randevulu dönem başlıyor. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu eski Başkanı Mustafa Aksoy, Aile Hekimliğinde öğleden önce oluşan hasta yoğunluğunun önüne geçmek için randevulu sistem başlatılacağını açıkladı. Randevu sistemi şu an için zorunlu tutulmuyor.

Yeni uygulamayı gazetemize değerlendiren İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu ve Aile Hekimliği Komisyonu Üyesi Dr. Fethi Bozçalı, randevu sisteminin Aile Hekimliğinde uygulanmasının mümkün olmadığını dile getirdi.

SÜRE SINIRI OLMAMALI

İkinci basamak sağlık hizmetlerindeki randevu uygulaması nedeniyle hekimlerin hastaları en fazla 5 dakikada muayene etmek zorunda kaldığını hatırlatan Bozçalı, “Bu randevu sistemi şu an yaşadığımız şekliyle hastaya yarar sağlamaz. Aile Hekimliği Kulak, Burun, Boğaz (KBB) değil. Aile Hekimliğinde hastalıklara her türlü fiziksel, sosyal, ruhsal tüm faktörleri dikkate alarak yaklaşırsınız. Bu yüzden hastalarla aramızda süre sınırı olmamalı” dedi.

‘REÇETE KURUMU GİBİ GÖRÜLÜYOR’

Aile Hekimliği uygulamasının esas amacının koruyucu sağlık hizmeti vermek olduğuna vurgu yapan Bozçalı, “Tanı, tedavi hizmetleri, hastalara hastalıklardan nasıl korunacaklarına ilişkin eğitim vermek ve aile planlaması hizmeti sunmak zorundayız. Ayrıca bulaşıcı hastalık araştırması yapmak zorundayız” diye konuştu. Ancak Sağlık Bakanlığının Aile Hekimliğini reçete kurumu olarak gördüğünü söyleyen Bozçalı, “Sağlık Bakanlığı ‘Hasta reçete yazdırsın gitsin’ gibi bakıyor. Bu nedenle Aile Hekimliğindeki hasta yoğunluğunu reçete yazdırmak isteyen hastalar oluşturuyor. Dolayısıyla randevu uygulamasıyla bizden istedikleri şey, ilaç yazmak isteyen hastaları aynı saatlere değil, farklı saatlere yayalım” diye tepki gösterdi. Türkiye’de tüketilen ilaçların yüzde 50’den fazlasının Aile Sağlığı Merkezlerinde yazıldığını kaydeden Bozçalı, “Hiçbir ülkede Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) böyle bir işlevi yok. Burada amaç ilaç şirketlerinin kârına kâr katmak” dedi. Bozçalı, Sağlık Bakanlığının, randevu sisteminden önce Aile Hekimliğini amacına uygun hale getirmesi gerektiğini vurguladı.

DAHA ÇOK İLAÇ, DAHA ÇOK TETKİK

Hastalara reçete yazmak dışında, istedikleri tetkikleri de yapmak zorunda kaldıklarına da dikkat çeken Bozçalı, “Hastalar direksiyon başında, biz muaviniz. Hangi tetkikin yapılması gerektiğini hekim değil, hasta belirliyor. Biz de yapmak zorunda kalıyoruz. Yoksa hasta ayrılıyor. Bizim de ‘performansımız’ düşürülüyor” diye anlattı. Bu durumun sağlıkta özelleştirme politikalarının ürünü olduğunu ifade eden Bozçalı, “Sistemi kâr, zarar maliyet sistemi haline getirdiler” diye tepki gösterdi.

--------------------------------------------------------------------------------

METABOLİK HASTALIKLARDAN ÖLÜMLER ARTIYOR

Kolestrol, şeker, yüksek tansiyon gibi metabolik rahatsızlıklardan kaynaklı hastalıklardan ölümlerin arttığına dikkat çeken Bozçalı, “Bu metabolik rahatsızlıklar konusunda birinci basamakta hasta eğitimi ön planda tutmamız gerekirken hastalara zaman ayıramıyoruz” diye ekledi. İstanbul Tabip Odası birlikte defalarca Sağlık Bakanlığına başvurduklarını söyleyen Bozçalı, Sağlık Bakanlığının taleplerini dikkat almadığını vurguladı.

--------------------------------------------------------------------------------

SORUNLAR NASIL GİDERİLİR?

İstanbul Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu Üyesi Dr. Fethi Bozçalı, Aile Hekimliğindeki sorunların giderilmesi için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
* Performans sisteminin kaldırılması
* Koruyucu sağlık hizmeti bir ekip işidir. Belediye çalışanı da, Çevre Sağlık Müdürlükleri de bu ekibin içinde. Ekip üyelerinin bir arada çalışması sağlanmalı.
* ASM’lerin giderleriyle de biz ilgilenmek zorunda kalıyoruz. Bu angarya üzerimizden alınmalı.
* Günlük çalışma programımızda söz sahibi olmalı.
* Ücretli izin hakkımız yok. Ayrıldığımızda yerimize bir hekim bulmazsak ücretimiz kesiliyor.

evrensel.net

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ