45 yıllık tiryakilik hayatını kararttı

İlkokul yıllarında başladığı sigaranın 45 yıl boyunca esiri olan İzmitli Necmettin Demir (60), bugüne kadar 2 bacağı ve 4 parmağının yanı sıra işini ve ailesini de kaybetti.

İlkokul yıllarında başladığı sigaranın 45 yıl boyunca esiri olan İzmitli Necmettin Demir (60), bugüne kadar 2 bacağı ve 4 parmağının yanı sıra işini ve ailesini de kaybetti.

Sigara yüzünden hayatı adeta kararan Demir, 45 yıllık tiryakiliğin hayatını nasıl değiştirdiğini gözleri dolarak anlattı. İlkokul yıllarında arkadaş çevresinin etkisiyle sigarayla tanıştığını ve o yıllardan bu yana günde 1 paket sigara tükettiğini anlattı.

Yıllarca geçimini inşaat ustalığı yaparak sağladığını dile getiren Demir, 30’lu yaşlara geldiğinde bacaklarında anormal ağrılar hissetmeye başladığını söyledi. Ağrıların artması sonrası doktora gittiğini ve yapılan tahlil ve tetkikler sonrası sigara yüzünden damar tıkanıklığı teşhisi konulduğunu vurgulayan Demir, şöyle konuştu: "1981 yılında hastalığım daha da arttı. Doktorlar sigarayı bırakmamı söyleseler de dinlemedim. Sigara içmeye devam ettim ancak 1981 yılında sol bacağım diz üzerinden kesilmek zorunda kaldı. Böylece özürlü hale geldim. İnşaat ustasıydım ve işimi de kaybettim. Sigaraya devam edince, 4 yıl sonra sağ bacağım da aynı yerden kesildi. Tekerlekli iskemleye mahkum oldum. Bu arada eşim özürlü olduğumu bahane ederek beni 3 çocuğumla birlikte terk etti. Buna rağmen hala sigarayı bırakamadım. Daha sonra da her iki elimden toplam 4 parmağım da kesilmek zorunda kaldı. Uzuvlarımın yanı sıra ailemi ve işimi de kaybettim. Artık kollarımın da kesileceğini söylenince, 2003 yılında sigarayı bırakmak zorunda kaldım." Sigaranın hayatını adeta bitirdiğini, artık huzurevinde yaşamını sürdürdüğünü vurgulayan Demir, pişmanlığını şöyle aktardı: "Sigaraya başladığım için çok pişmanım. Sigara bir insanın yaşamını böyle bitiriyor. Başlamayanlar hiç özenmesin sigaraya, içenler ise biran önce bıraksın. Sağlık kadar değerli birşey olamaz. 45 yıl sigara içmekle büyük yanlış yaptım ama artık çok geç."
 

Manşetler