34 şehir hastanesi için en büyük risk kur artışı!

Sağlık Bakanlığı, milletvekillerine dağıttığı kitapçıkta, Türkiye genelinde yapılacak 34 şehir hastanesi için en büyük riskin kur artışı olduğunu açıkladı.

Son bir ayda kurda yaşanan hareketlilik dikkat çekerken sağlık bakanlığı, Türkiye genelinde yapmayı öngördüğü 34 şehir hastanesi için en büyük riskin kur artışı olduğunu açıkladı. Bakanlık milletvekillerine dağıttığı kitapçıkta bu riske dikkat çekti. Şehir hastanelerinde yatırım süresi 3 yıl, işletim süresi ise 25 yıl olarak hesaplanıyor.

34 PROJE YAPILACAK

Sağlık Bakanlığı'nın tartışmalara neden olan şehir hastaneleri projeleri için 16 sözleşmeyi imzaladığı biliniyor, 2 hastanenin projesi ise değerlendirme aşamasında bulunuyor. Yapılan sözleşmelerde toplam yatırım bedeli 17 milyar TL. Türkiye genelinde yapılması öngörülenlerle birlikte, şehir hastanelerinde toplam sayının 34'e ulaşılması hedefleniyor. Tüm projelerin toplam büyüklüğü de 30 milyar TL olarak belirlendi. Projelerin yüzde 20'sinin yatırımcının öz kaynağı ile yapılması, yüzde 80'lik bölüm içinse finansman bulunması gerekiyor.

29 YILLIK BİR SÜREÇ

Sağlık Bakanlığı'nın bir kitapçık haline getirdiği çalışmasına göre, şehir hastanelerinin yapılış yöntemi olarak kullanılan "kamu özel işbirliği modeli" 29 yıllık bir süreci kapsıyor. Bu modelde ilk 1 yıl "hazırlık, YPK onayı ve ihale sonuçlandırma sürecine" ayrılmış durumda. 3 yıllık yatırım ve 25 yıllık işletme döneminden sonra ise projelerin bakanlığa devredilmesi gerekiyor. Kamu özel ortaklığının klasik yatırım yapma modeline göre daha hesaplı olduğu savunulan çalışmaya göre, kamu özel ortaklığıyla yapılan projelerde maliyet avantajı yüzde 46'ya kadar çıkabiliyor.

Manşetler

DUYURU-4