300 bin hemşireye jet önlem

Dört yılda 300 bin mezun verecek özel sağlık meslek liselerinden öğretmenler gibi atanamayan hemşireler sorunu ortaya çıkmasın diye yasal düzenleme yapılacak...

AK Parti, bayram tatilinin ardından tam gün düzenlemesini de bünyesinde barındıran "sağlık torba kanun tasarısı"nı önemli rötuşlarla Meclis'ten geçirmeyi planlıyor. Genel Kurul'da önerge yoluyla tasarıya eklenmesi öngörülen düzenlemeler kapsamında, hekim açığını kapatmaya yönelik olarak yurtdışındaki Türk doktorları ülkeye çekmeye hem de Türkiye'deki hekimlerin yakınmalarını giderecek şekilde "zorunlu hizmet" konususunda önemli kolaylıklar getirilecek. Sayıları 22 bini aşan aile hekimlerinin tamamının 4-5 yıl içinde "uzman aile hekimi" olmalarını sağlamak için "uzaktan eğitim sistemi"nin devreye sokulacak. Sayıları bir anda artan Özel Sağlık Liseleri'nin aşırı istihdam yükü oluşturmaları da önlenecek.

Sağlık komisyonu toplandı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Meclis'in bayram sonrası görüşeceği torba kanun tasarısına ilişkin bilgi sunmak ve tasarıyla ilgili bakanlıklardan gelen taleplerin düzenlemeye monte edilmesi için önceki gün TBMM Sağlık Komisyonu üyeleriyle sektörden gelen milletvekillerinin katıldığı bir toplantı yaptı. Alınan bilgiye göre torba kanun tasarısına Genel Kurul aşamasında önerge yoluyla eklenmesi düşünülen bazı düzenlemeler şöyle:

Zorunlu hizmet kolaylığı: Pratisyenlik, uzmanlık ve yan dal uzmanlık eğitimi ardından toplam süresi 6 yılı bulan zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunan hekimler, sadece bir kez 5 ve 6. bölge olarak adlandırılan Doğu ve Güneydoğu illerinde görev yapmaları halinde bir daha bu bölgelere gönderilmeyecek ve kalan zorunlu hizmetlerini 12 il arasında kura çekerek belirlenecek illerde tamamlayacak.

Yurtdışındaki hekime teşvik: Yurtdışındaki Türk doktorların Türkiye'ye dönüşünü özendirmek için de düzenlemeye gidilecek. Buna göre 2 yıl süreyle yurtdışında çalışıp, Türkiye'ye dönen hekimler kamu ya da özel sektörde 3 yıl çalıştıktan sonra zorunlu hizmet yükümlülüğünden kurtulacak. Böylece istedikleri ilde kamuda görev alabilme imkanları olacak.

Aile Hekimleri uzman olacak: Halen sayıları 22 bin olmasına karşın sadece bin 500'ü 'uzman' olan aile hekimlerine uzaktan eğitim yoluyla uzmanlık eğitimi verilecek. Bakanlık bu yolla 4-5 yıl içinde tüm aile hekimlerinin uzman aile hekimi olmalarını sağlamayı hedefliyor.

Özel Sağlık Liseleri: Sayıları ve aldıkları öğrenci sayısı rekor düzeye ulaşan özel sağlık liselerinin kapasitelerinin bir anda 63 bin'e ulaşması bakanlığı harekete geçirdi. Bu hızla öğrenci kabul etmeleri halinde 4 yıl içinde 300 bin'e yakın mezun verecek bu okulların atanamayan öğretmenler gibi atanamayan hemşireler, sağlık teknisyenleri sorunu yaratacağından endişe eden bakanlığın talebi doğrultusunda torba kanuna bir madde eklenecek. Eklenecek madde çerçevesinde özel sağlık liseleri 2014'ten sonra hemşire, ebe, sağlık teknisyeni yetiştiremeyecek. Bu okullarda okuyanlar yardımcı hemşire, yardımcı ebe, yardımcı sağlık teknisyeni olarak mezun olacak.

Manşetler