Çocuklara,bebeklik döneminden itibaren kazandırılan bazı alışkanlıklar, büyüme ve yetişkinlik döneminde diş ve diş eti hastalıklarından büyük ölçüde korunmayı sağlıyor. Ayrıca çocukların mümkün olan en erken yaşta diş hekimiyle tanışması, yetişkin dönemdeki dişçi korkusunun üstesinden gelmesi için de en büyük adım. Tanfer Diş Kliniği'nden Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer; en erken dönem olan 6-8 aylık dönemde diş temizliğine başlanmasının önemine dikkat çekiyor ve küçük çocukların ağız ve diş sağlığı için anne-babaları uyarıyor:
Dişlerin ağızda ilk kez görülmesinden itibaren temizlenmeye başlaması büyük önem taşıyor. Bu da bebeklik çağında dişlerin çiğneme yüzeylerinin temiz bir tülbentin veya gazlı bezin ıslatılarak silinmesiyle gerçekleştirilebilir.
Diş fırçası kullanımına, arka dişlerin çıkmasından sonra ortalama 2.5-3 yaşında başlanması en uygun zamandır.
Çocuğun ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş diş fırçaları kullanılmalıdır. Fırça kılları aşınır aşınmaz mutlaka değiştirilmelidir.
SABAH VE AKŞAM
Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce üçer dakikalık etkili bir fırçalama, diş sağlığı için yeterlidir. Her iyi alışkanlık gibi diş fırçalama da çocukluk döneminde kazandırılmalıdır.
Bebeklik döneminde ve 3 yaşına kadar çocuklarda diş macunu kullanımı önerilmez. Diş macunu kullanımına üç yaşından sonra başlanmalıdır. Bir leblebi kadar macun, fırçalama için yeterli olur.
Diş macunu kullanımına başlandığı dönemde, florürlü diş macunlarından herhangi biri tercih edilebilir. Önemli olan çocuğun seçilen macunun tadını sevip istek duymasıdır. Fırçalama işleminde macundan çok, etkili bir fırçalama işleminin önemli olduğunu unutmamak gerekir.