Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 3 milyon aile için 3 bin yeni uzman alacak. Uzmanlar, şiddetten madde bağımlılığına kadar her türlü sorunu çözecek. Ailelere psikolojik destek sağlayacak.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından geliştirilen 'aile uzmanı' uygulaması hayata geçiyor. Buna göre, özellikle herhangi bir geliri olmadığı için ekonomik sorunu olmayan hanelere oranla ailevi sorunlara daha açık halde bulunan 3 milyon aile, aile sosyal destek danışmanı (ASDD) ile tanışan ilk aileler olacak. Bu aileler, sosyal yardım alan aileler arasından belirlenecek. Sosyal yardım alan ailelerin haricinde ileriki dönemlerde, sosyal destek uzmanlarının sayıları artırılarak, Türkiye'deki, aile hekimliği uygulamasında olduğu gibi, tüm ailelerin uzmanlarının olması sağlanacak.
Bakanlığın şu an 1.500 sosyal yardım görevlisi bulunuyor. Bunlara ek olarak, öncelikle sosyoloji, psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, iletişim, halkla ilişkiler, sosyal hizmet bölümleri mezunları, yeterli başvuru olmaması durumunda yakın disiplinler ve 4 yıllık lisans mezunları arasından, KPSS'yi kazanmış (asgari 60 puan) yeni uzmanlar alınacak. Bakanlık kadrosunda bulunan 1.500 mevcut uzmanla birlikte, sahaya çıkacak sosyal destek uzmanlarının sayısı 4 bin 500 olacak. Bakanlık, ASDD istihdamı için Ocak 2012'de ilana çıkmaya hazırlanıyor. Bu kişilerin istihdam edileceği yerler her ilde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları olacak. Uzmanlar, vakıf başkanlarına karşı sorumlu olacak. Tek bir uzman, 666 aileden sorumlu olacak.
Uygulamanın alanı ileriki yıllarda genişletilecek. Bakanlık, 2012'de 4 bin 500 ASDD ile başlatacağı uygulamayı 2013 yılında 7 bin 500 ASDD ile yürütmeyi planlıyor. 2014 yılında ise uygulama sonuçlarına göre yeni alımlar yapılabilecek. Bakanlığın hazırladığı çalışmaya göre sosyal destek uzmanları; Bakanlık içinde hizmet içi eğitimlere ve sınavlara tabi tutulacak. Eğitimlerde, kendi görev ve iş süreçleri ile ilgili bilgilendirmenin yanı sıra problem çözme teknikleri, yoksulluk ve sosyal dışlanma, aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddet ile mücadele, çocuklara yönelik şiddet ve çocuk koruma kanunu, yaşlılık ve özürlülük, göç ve kente uyum süreci, ruh sağlığı ve davranış bozuklukları, gelişim dönemleri ve ergenlik sorunları, madde bağımlılığı gibi başlıklarda eğitim alacak. Karşılaştıkları sorunlar karşısında; Emniyet, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı gibi birimlerle direkt iletişime geçecek.
ASLIHAN AYDIN