Başta kanser ve diğer ağır hastalarının tedavisini İran ve Ürdün'de yaptıran Kuzey Irak yönetimi Sağlık Bakanlığı yetkilileri, hastalardan gelen memnuniyetsizlikler nedeniyle rotayı Türkiye'ye çevirdi. İran ve Ürdün'deki sağlık kuruluşlarının hastalarla iletişimi kolaylaştırmak için Kürtçe bilen tercümanlar kullanması ve maliyetlerin düşük olması nedeniyle tercih edildiğini kaydeden yetkiler, hastaların kendilerine çıkarılan ek masraf faturaları ve hastaların tedavi koşullarından şikayetçi olması üzerine yeni yılda tedavisi yurt dışında yapılması planlanan hastaların Türkiye'ye kaydırılacağını ifade ettiler.
İLK YIL 3 BİN HASTAYA TEDAVİ
2014'de 3 bin kanser hastasını Türkiye'de tedavi ettirmeyi planlayan yetkililerin, Türkiye'deki bazı özel hastanelerle görüşmeler yaptığı öğrenildi. 3 bin hasta için ilk fizibilite raporunu hazırlayan yetkililerin, hastaların tedavisi için oluşturulan dernek ve fonda mali düzenleme çalışmaları başlattıkları kaydedildi. Kürt yetkililer, hastalardan gelecek olan memnuniyet ve iletişim sorunlarının halledilmesi durumunda 2015'de bu sayıyı kanser hastaları ile birlikte 5 bine çıkarmayı planlıyor. Kürt yetkililerin 2016'da ise planının bölgede Türk sağlık grupları ortaklığı ile kanser tedavi merkezleri içinde bir alt yapı kurmak istediği öğrenildi.
İlk kafile hafta sonu gelecek
Kürt yetkililer tedavisi Türkiye'de yapılacak olan hastaları belirleme çalışmalarına hız verirken 40 kişiden oluşan ilk kafilenin hafta sonu İstanbul'a getirileceği belirtildi. THY'de hasta nakilleri konusunda hastanelere yardımcı olacağı öğrenildi.