İzmir Bölge Koordinasyon Merkezine bağlı İzmir, Aydın, Denizli, Kütahya, Manisa, Muğla ve Uşak illerinde 3 bin 806 hasta, yeniden sağlığına kavuşmak için organ nakli bekliyor.
AA muhabirinin İzmir İl Sağlık Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgiye göre, 7 şehirdeki organ bekleme listesinde 3 bin 806 hasta yer alıyor.
Organ bağışı bekleyenler listesinde ilk sırayı 3 bin 143 kişi ile böbrek hastaları alırken, 2'nci sırada ise kornea nakli bekleyenler bulunuyor. Sağlığına kavuşmak için 185 kişi karaciğer nakli beklerken, yeni bir kalp umuduyla yaşayanların sayısı ise 171'e ulaşıyor. 2 kişi akciğer ve 2 kişi de ince bağırsak nakli için sıra bekliyor.
"Bir insanı yaşatmak tüm dünyayı yaşatmaktır"
İzmir İl Sağlık Müdürü Ayhan İzzettinoğlu, organ bağışının önemine dikkati çekerek, herkesi organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet etti.
İzzettinoğlu, Ege Bölgesi'nde 3 bin 806 hastanın organ bağışı beklediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Organ bekleyen çocuklarımız var. Organ yetmezliği yaşayan çocuklar koşmak, özgürce oynamak yerine cihaz taşıyarak hayata tutunmaya çalışıyor. Bir insanı yaşatmak, tüm dünyayı yaşatmaktır. Hepimiz bütün hastalıklara sahip olma konusunda adayız. Organ bekliyor olmamız an meselesi. Genetiğiniz sağlıklı olabilir, ancak çevresel koşullardan dolayı sıkıntı yaşayabilirsiniz."
Ayhan İzzettinoğlu, en çok nakli beklenen organın böbrek olduğunu, onu korneanın takip ettiğini kaydederek, "Bölgede 3 bin 143 kişi böbrek, 171 kişi kalp, 185 kişi karaciğer, 2 kişi ince bağırsak, 2 kişi akciğer, 303 kişi kornea nakliyle sağlığına kavuşmak için organ nakli bekliyor." bilgisini verdi.
Türkiye Organ Nakli Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Cemal Ata Bozoklar ise organ bağışı yapıldığında bağışçıya verilen kartın "sembolik" olduğunu ifade ederek, beyin ölümü gerçekleşen kişinin organ nakline yakınlarının karar verdiğini, bu nedenle de bağışçının organ bağışı yaptığından yakınlarının haberdar olması gerektiğini kaydetti.
Bozoklar, "Diyanet İşleri Başkanımızın, 'organ bağışı candan cana giden en büyük sadakadır' şeklinde 1982 yılında vermiş olduğu bir fetva var. Kaygıların yersiz olduğunu otoriteler söylüyor. Organ bağışının yapılması için gerçekleştirilen operasyonda alınan organın yeri estetik dikişlerle dikiliyor, cenaze bütünlük halinde ailelere teslim ediliyor." ifadelerini kullandı. AA