25 bin kanser hastası tehlikede

Kanser hastaları için hayati öneme sahip iki ilacın sahtesinin piyasaya sürülmesi ortalığı karıştırdı. 'Çakma ilacı' gerçeğinden ayırt eden tek nokta ise üretim tarihinin Haziran 2010'dan önce olması.

Sahte kanser ilaçları 25 bin lenf ve kolon kanseri hastasını tehlike altında bıraktı. Ölüme davetiye çıkaran sahte ilaçları gerçeğinden ayıran ise hologramlı barkodları. Vicdansızlar tarafından taklit edilen "Altuzan" ve "MabThera" ilaçlar lenf kolon kanserinin ilerlemesini önleyen tek tedavi yöntemi. Sahte ilacın içinde, başka bir kimyasal değil sadece su bile olsa, kanserin yayılmasını önlemediği için hastalar için ölümcül tehdit oluşturuyor.

HAZİRAN 2010 TARİHLİ OLSUN
Sahte ilaçların, eczanelerde değil daha çok hastanelerin toplu alımlarıyla piyasaya girdiği öğrenildi. İlaçların sahtesini vatandaşın ayırt etmesi ise çok zor. Uzmanlar, ilaçlarda Haziran 2010 tarihinden itibaren sadece UV ışığında okunabilen, hologramlı borkodlar yapıldığını belirterek, uyarılarda bulundu: "Bu barkodların taklidini yapamıyorlar. Haziran 2010 tarihinden sonra üretilen ilaçları alın. İlacı eczanelerden alırken mutlaka ilacın tedarik edildiği depoların irsaliyelerini de isteyin."

BiR KUTU iLAÇ 3 BiN LiRA
Sağlık Kurulu Raporu ile satılan 'Altuzan' ve 'MabThera', kanser ilaçları arasında en pahalılarından. Fiyatı 2 bin ile 3 bin lira arasında olan bu ilaçlar, kolon ve lenf kanserinin yayılmasını önlüyor.Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. İsmail Çelik, "Bu ilaçlar, kanser hastaları için çok önemli. Sahteilaç, hastanın kaybedilebileceği anlamına bile gelir" dedi.

Manşetler