2025'te iki kişiden biri diyabet hastası olacak

Türkiye'de 10 yıl sonra her 2 kişiden birinin diyabet hastası olacağını vurgulayan Doç. Dr. Alper Çelik, "Hastalığın yayılmasında ilk neden, genetiğiyle oynanmış gıdalar" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) 2025 yılı diyabet hastalığı için yüzde 7.4'lük bir oran öngörüyor. Ancak Türkiye için tablo çok daha ürkütücü. 2025'te daha da vahim olacak. Çünkü rakamlar, Türkiye'de 10 yıl sonra her 2 kişiden birinin diyabet hastası olacağını gösteriyor.

YILLIK KÜLFETİ 25 MİLYAR TL

Tabloyu değerlendiren Metabolik Cerrahi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alper Çelik, "Sinsice yayılan diyabet tehlikesi toplumsal bir sorun olarak algılanmalı ve gerekli önlemler şimdiden alınmalı. Aksi takdirde 2025 yılında Türkiye nüfusunun yaklaşık yarısı diyabet hastası olacak, tedavisi ise ekonomik yük olarak karşımıza çıkacak" diye konuştu. Diyabetin bu denli artmasının nedenleri arasında ilk sırada gıda endüstrisinin yer aldığını söyleyen Çelik, "Genetiği değiştirilmiş ve işlenmiş gıdalar tüketildiği için diyabete yakalanma riski hızla artmaktadır" dedi. Doç. Alper Çelik, ülkemizde diyabet ve diyabetle ilgili komplikasyonlara yılda 10 milyar dolar yani 25 milyar lira harcandığını da belirterek şöyle devam etti: "Ulusal ve uluslararası politikalar geliştirmemiz gerekiyor. Ölüm oranları ve organ hasarları uygulanan tedavilerle değişmediği için Uluslararası Diyabet Federasyonu ve WHO diyabette uygun tedaviyi yakalayamayanlara ameliyat öneriyor. Tip 2 diyabette de 18-65 yaş arasındaki gruba ameliyat uygulanıyor. Yüzde 90 başarı sağlanıyor. Bu hastalığa karşı en güçlü tedavi şu anda cerrahi girişim. Uygun hastada, uygun yöntemle Tip 2 diyabet hastasına yepyeni bir hayat sunmuş oluyoruz. Şimdiye kadar 800 diyabet hastasını ameliyat ettik."

Manşetler