2012'nin en sağlıklı beslenme trendleri

Kilolardan kurtulmak için öldürücü diyetler yapmaya gerek yok! Yeri geldiğinde makarna yiyerek de fazla kilolarınızı verebilirsiniz.

Kilolardan kurtulmak için öldürücü diyetler yapmaya gerek yok! Yeri geldiğinde makarna yiyerek de fazla kilolarınızı verebilirsiniz. Yeni beslenme trendleri, diyet yanlışlarının üzerine sünger çekmeye kararlı...

Fazla kilolarını vermek için sürekli diyete girip iki gün sonra vazgeçen insanların sayısı hiç de az değil. Ünlü beslenme uzmanları, zayıflamak için kendinizi şartlamamanız gerektiğini belirterek, yenecek gıdaların sağlıklı olmasına özen göstermenizi öneriyor. Diyete sadece kendi isteğinizle başlamanızın önemini vurgulayan diyetisyenler, "Zayıflamak için kendinize söz verin. Stresten uzak durmaya özen gösterin. Kesin kararlı olarak başladığınız diyeti sonuna kadar götürebilirsiniz" diyor.

FAYDASI KANITLANMIŞ GIDALARA AĞIRLIK VERİN
SELAHATTİN DÖNMEZ / Beslenme ve Diyet Uzmanı

Ben 'fonksiyonel beslenmeyi' önemsiyor ve kesinlikle yasak koymadan besinlerin kanıtlanmış hastalık koruyucu etkilerinden faydalanarak; danışanlarıma kişisel beslenme planları hazırlıyorum... Sizlere de, 2012'de bu yiyecekleri daha fazla tüketmenizi öneriyorum:

İLAÇ NİYETİNE TÜKETİN
SOĞAN VE SARIMSAK:
Kolesterolü düşürür, tümör oluşumunu engeller, kanser yapıcı maddeleri zararsız hale getirir. Salatalara çiğ olarak ve ince ince doğranmış şekilde eklenmelidir. Pişirildiklerinde ise aktif bileşenleri kaybolmaktadır. Günlük beslenmenizde; bir adet soğan, iki diş sarımsak ve yarım pırasa yeterlidir.
KETEN TOHUMU: Kolon, meme ve akciğer kanseri riskini azaltır, kalbi korur. Günde bir yemek kaşığından fazla kullanılması gerekmektedir.
SOYA FASULYESİ: Kemik yoğunluğunu artırır, kansere karşı korur. LDL denilen kötü huylu kolesterolün kandaki seviyesini azaltarak kalp sağlığını destekler. Bu nedenle günde 40 gram, yani yaklaşık dört yemek kaşığı haşlanmış soya fasulyesini salatalara eklemek yeterlidir.

 


KOLESTEROL DÜŞMANLARI
YULAF:
İçeriğindeki beta glukan ile kalbi korur. Ekmek olarak öncelikle yulaf ekmeğini tercih etmek ve her öğünde bir dilim yemek, bu bileşenin vücuttaki etkinliği için yeterlidir.
KIRMIZI VE SİYAH ÜZÜM: İçerdiği polifenolik bileşikler ile LDL kolesterolün hızla düşmesini sağlar. Bir kase taze üzüm veya bir su bardağı üzüm suyu tüketmek sağlıklı beslenmeyi destekler.
ET VE SÜT: Yağsız kırmızı et ve az yağlı süt; düzenli tüketildiği zaman vücuttaki yağ dokusunu azaltıp kas yoğunluğunu artırmaktadır. Bir avuç içi kadar ince yağsız kırmızı et ve iki su bardağı yağsız süt yeterlidir.

SEÇİM YAPAKEN YEDİ ENERJİ RENGİNE ÖNCELİK TANIYIN
DR. ENDER SARAÇ / Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yeni yılın ilk günlerinde, kesin bir karar verin. Aynanın karşısına geçin, kendinizle göz temasında bulunun ve bedeninize iyi mi, kötü mü davrandığınızı hissedin. 2012'nin; toksinlerinizden kurtulacağınız, ruhsal ve bedensel olarak daha sağlıklı olacağınız ve bilinciniz daha yükseleceği bir yıl olacağını imgeleyin.
Renklere göre beslenin! Gıdalarınızı, yedi enerji merkezine ve onların renklerine göre (kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, mor, eflatun) ayarlayın. Yemeğin de bir enerji olduğunun bilincine vararak sofraya oturmadan önce nefes alın. Mümkünse, dua edin ve yemek bittikten sonra teşekkür edin.
GDO'lu gıdaları, mevsim dışı turfandaları, ağır yağlı kızartmaları, beyaz un ve beyaz şekeri daha az tüketin. Koruyucu katkı maddeli ve elektromanyetik kirliliğe maruz kalan gıdalar da beslenme düzeninizde yer almamalı.
Önümüzdeki aylarda, Türkiye'de sağlıklı fast food dönemi başlayacak. Artık çocuğunuzla sağlıklı hamburger yiyebileceksiniz. Şişmanlatmayan tatlılar, kabızlığa karşı kek, cinsel gücü artıran salatalar tüketebileceksiniz.
 

 


STRESTEN UZAK DURUN
Lokmaları oturarak, yavaş ve küçük lokmalar halinde çiğneyin. Yemek sırasında stres verici faaliyetlerde bulunmayın. Bir yemeği bir kereden fazla buzdolabına sokmayın; tekrar tekrar ısıtmayın.
Yemeğin yağını, piştikten sonra ekleyin ve kavurmayın.
Yemek sonrası tatlı tüketmemeye özen gösterin.
Evde reçel, domates kurusu, turşu, pestil, peksimet, ekmek ve yoğurt yapmaya başlayın.

TATLI VE MAKARNA ÖZLEMİ DİYETİ YARIM BIRAKTIRIYOR
BANU KAZANÇ / Beslenme ve Diyet Uzmanı

KALORİ YANILGISI: Diyette en çok yapılan hatalardan biri, düşük kalorili yiyeceklerin masum olduğunu düşünmektir. Sağlıklı besinler aslında düşük kalorili değildir. Pek çok sağlıklı besinin kalorisi yüksek olabilir ama içerikleri kalitelidir ve tokluk hissi yaratırlar.

HATALAR ÇÖPE
ŞARTLANMAYIN:
Çoğu insan, diyet yaparken makarna ve tatlıdan uzak durmaları gerektiğini düşünür. Bu şartlanma ise diyette sürekliliği engeller. Böyle düşünenler bir süre sonra diyeti bırakabilir. Yeri geldiğinde makarna da yiyin...
DOĞRU ALIŞVERİŞ: Sağlıklı beslenme, sağlıklı alışverişle başlar. Bunun için de mutfağınıza, alışveriş listenizi yazabileceğiniz bir not panosu asın. Yemek istediğiniz sağlıklı gıdaları aklınıza geldikçe bu panoya yazın. Sonra da markete gidip alın...
HATA LİSTESİ: Diyetinizi nelerin sabote ettiğini ortaya koyacak bir hatalar listesi oluşturun. Ara sıra hedefleriniz şaşabilir ama önemli olan farkındalıktır. Hatalarınızı bir kağıda yazıp onu çöpe atarak onların esiri olmaktan kurtulun.
 

 

DÜZENLİ UYUYUN: Günlük uyku zamanı, 7-8 saat arasında olmalıdır. Fazla uyumak kadar az uyumak da kilo almanıza neden olur. Stres de insanların her zamankinden fazla yemesine zemin hazırlayabilir. Stresinizi azaltmaya çalışın.

KARAKTER YAPINIZA UYGUN BESLENMEYE ÖZEN GÖSTERİN
TAYLAN KÜMELİ / Beslenme ve Diyet Uzmanı

Diyette olmak çoğunlukla sadece fikir olarak bile yorucu bir şeydir. Uğruna acı çektiğiniz bu süreci 2012'de de başarıyla sonuca ulaştırmak için size vereceğim dört önemli ipucuna dikkat edin...

KENDİNİZE SÖZ VERİN
KİŞİLİK ETKİSİ:
Kilo vermeye çalışırken kişiliğinize göre hareket edin. Kişilik, yiyeceklere yönelimlerimizde doğrudan rol oynar. Eğilimlerinizi bilemek, sizi kendi zaaflarınıza karşı korumanın ilk adımıdır. Aceleci bir yapıdaysanız; elinizin altında duran ve bir çırpıda ağzınıza atabileceğiniz şeyleri kendinizden uzaklaştırın. İnatçı bir kişiliğe sahipseniz de; diyetten başarıyla çıkacağınızdan endişeniz olmasın.
KARARI SİZ VERİN: İş değiştirmek üzere veya dikkatinizi dağıtacak türde geçiş dönemlerinin arifesindeyseniz; diyete başlamayı erteleyin. Çözülmemiş uzun vadeli kişisel sorunlarınız da kilo kaybetmenizi doğrudan etkiler. Hazır olduğunuzu kendinize her anlamda taahhüt etmelisiniz. Birileri istedi, baskı yaptı, sizi zorladı diye değil; ihtiyacınız olduğuna karar verdiğiniz zaman diyete başlamalısınız. Hazır olana dek, ihtiyacınız olan sabrı kendinize gösterin. En önemlisi, kendinizle sözleşin... Çünkü insanın kendisine verdiği sözü tutması kadar nefis bir şey yoktur!

 


EV İÇİNDE YÜRÜYÜN
AMACINIZI UNUTMAYIN:
Nasıl kilo vereceğinizden önce, ne kadar kilo vereceğinize odaklanın. Porsiyon ölçünüzü belirleyin ve günden güne azaltın. Sıkı sıkıya inandığınız veya kısa vadede sonuç aldığınız yanlış diyetler, başarınızı bloke ediyor olabilir.
HAREKETE GEÇİN: Her zaman jimnastik salonuna gitmeye vakit bulamayabilirsiniz. Bunun yerine her gün yarım saat bile olsa ev içinde yürüyüş yapmanız kilo verme sürecinde size fayda sağlar.

ESRA TÜZÜN 

Manşetler

DUYURU-4