17 aylık bebeğe yapay kalp taktılar

Henüz 14 günlükken kalp yetmezliği teşhisi koyulan Bursalı 17 aylık Hamdullah Kanat, Türkiye´de yapay kalp takılan en küçük hasta oldu.

Bebek Hamdullah´ı bağış organ bulununcaya kadar kalp destek cihazı ile hayatta tutmaya çalışacaklarını belirten Prof. Dr. Mustafa Özbaran, ``Hamdullah en küçük hastamız. Dünyada da cihaz takılan sayılı en küçük hastalardan. Ona nakile kadar yaşam köprüsü kurduk'' dedi.

Bursalı evhanımı Zeynep Kanat (20) ile tekstil işçisi Semih Kanat (21) ilk bebekleri Hamdullah´ı kucaklarına aldıklarını her anne baba gibi büyük mutluluk yaşadı. Ancak çiftin sevinçleri kısa sürede gölgelendi, bebekleri daha 15 günlükken hastaneleri mesken tuttular. Hamileliği sırasında kontrollerde herhangi bir şüpheli durum görülmediğini, kalp sağlığıyla ilgili olumsuzsuzluk söylenmediğini belirten anne Kanat, ``Oğlumun sağlık durumu kötüleşince Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi´ne götürdük. Bizi ambulansla Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi´ne sevk ettiler. Kalp grafisi çekildi. Oğlumuzun kalp kaslarında gevşeklik olduğu, bunun kalp yetmezliğine yol açtığı söylendi. İlaç tedavisine başlandı, her sağlık durumu bozulduğunda soluğu hastanelerde aldık. Üniversite hastanesinde Hamdullah´ı üç kez solunum cihazına bağladılar. Geçtiğimiz 12 Şubat´ta anjiyo yapıldı. Doktorlar, ilaçla tedavinin mümkün olmadığın, ancak kalp nakli olursa kurtulabileceğini söyledi. Bize Ege Üniversitesi Hastanesi´ne sevk ettiler. 19 Nisan´dan bu yana yatıyoruz. Oğlumuzu kaybetme korkusuyla yaşıyoruz. Koşturup, yaramazlık yapacağı yerde oğlum halsizlikten sürekli yatıyor, maalesef onu parklara değil hastanelere taşıyoruz. Oğluma, bağış kalp bulununcaya kadar yaşatmak için, yapay kalp takıldı. Biraz olsun rahatladık. Şimdi umutla bağış organ bekleyeceğiz'' dedi.

Minik kalbi bilgisayarlı cihazla desteklenerek hayat köprüsü kurulan Hamdullah, yoğun bakımda tutulurken, EÜ Hastanesi Kalp Nakli ve Yapay Kalp Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Özbaran, bebeğin sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Yapay kalp uygulamalarını Prof. Dr. Özbaran başkanlığındaki Doç. Dr. Tahir Yağdı, Doç. Dr. Çağatay Engin, Uzm. Dr. Fatih ayık, Asistan Dr. Börteçin Eygi, Asistan Dr. Serkan Ertugay ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği´nden Dr. Zülal Ülger´den oluşan ekip gerçekleştirdi. Prof. Dr. Özbaran, Hamdullah bebeğin, kalp destek cihazı taktıkları 32´inci vaka olduğunu belirterek, ``Bizim ve Türkiye´nin en küçük hastası. Dünyada da sayılı hastalardandır. Bebeğin doğuştan gelen kalp yetmezliği ve kalp kası hastalığı var. Bu yıl içinde yapay kalpli 5 hastamıza nakil yaptık. Halen cihazla nakil bekleyen 9 hastamız var. Bunlardan biri Hamdullah olmak üzere 4´ü çocuk. Çocuklarda kadavradan organ bağışı çok kısıtlı. 1 çocuğumuza 4 ay önce kalp çıktı, nakil oldu, evinde sağlıkla yaşıyor. 3 çocuk hastamız ise bir yıldır cihazla yaşıyor. Nakil listemizde 50´ye yakın hasta beklemede. Kalp nakli için listedeki sıra önemli değil, donörün kilo, boy, kan grubu uygunluğu önemli. Nakile kadar yaşatılmak üzere kalp destek cihazı takılan hastalarımız da diğer listedekiler de bağış bekliyor, biz de. çünkü tüm çabalarda varmak istediğimiz nokta kalp nakli'' diye konuştu.
 

Manşetler

DUYURU-4