Diyabet hastalığının iki tipi mevcut olduğuna işaret eden uzmanlar, “Tip 1 Diyabet hastası olan kişiler genellikle insülin üretmemektedirler. Dışarıdan insülin kullanmak zorundadırlar. Tip 1 Diyabet için uyarı işaretleri; anormal susama ve ağız kuruması, sık sık idrara çıkma, kol ve bacaklarda yorgunluk, enerji kaybı, sürekli açlık hissi, ani kilo kaybı, yavaş iyileşen yaralar, tekrarlayan enfeksiyonlar, bulanık görmedir. Tip 2 Diyabet hastası olan kişiler genellikle insülin enjeksiyonu gereksinimleri yoktur. Yalnızca diyet veya oral tabletler ile tedavi edilirler. 45 yaşından büyük, şişman kişilerde yaygın görülür. Artan obezitenin bir sonucu olarak, çocuklarda ve genç erişkinlerde de yaygın hale gelmektedir. Tip 2 diyabet en yaygın görülen tipidir. Tip 2 Diyabet için uyarı işaretleri; Bu tip diyabetin başlangıcı yavaştır ve sonuçta tespit etmek zor olabilir. Bu nedenle kişilerde diyabetin komplikasyonları gelişmiş olabilir ve neticesinde diyabetin vücuda verdiği zarar da artmaktadır” diyor.
Yaşam boyu süren ciddi bir metabolizma bozukluğu olan diyabetin müdahale edilmediği takdirde vücudun hemen hemen bütün organlarını etkileyebilmekte olduğunun altını çizen uzmanlar, “Kontrol altında tutulamayan diyabet; körlüğe, kalp ve damar hastalıklarına, felç, böbrek yetmezliğine ve sinir sisteminde tahribata yol açmaktadır. İyi bir diyabet kontrolü, mümkün olduğunca normale yakın kan şekeri seviyelerini muhafaza etmek demektir. Bu da kontrollü diyet, fiziksel aktivite, düzenli ilaç kullanımı, sağlıklı yaşam tarzı, dengeli bir diyet kombinasyonu ile mümkündür” diye konuşuyor.
ÇOK KİŞİ HASTA OLDUĞUNUN FARKINDA DEĞİL
Çok sayıda kişinin diyabet olduğunun farkında bile olmadığının altını çizen uzmanla, şu uyarılarda bulunuyor: "Türkiye’de yaklaşık 5 milyon diyabet hastası olup; bu kişilerin 1,5 milyonu, diyabet hastası olduklarının farkında değildir. Diyabet tanısını erken koymak ve tedavisine erken başlamak, daha sonra gelişecek sağlık problemlerini önleyebilir. Diyabet olabileceğini düşünen kişiler ve ailesinde diyabet hikayesi olanlar mutlaka bu konuda sağlık kurumlarımıza başvurarak muayene olmalıdırlar."