Turhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde 112 çağrı merkezini sık arayarak, asılsız ihbarda bulunan 3 kişi hakkında şikayetçi olduklarını, bunlardan 2'sinin Edirne Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 5 ay hapisle cezalandırıldığını söyledi.
Edirne'de 43 ambulans ve 19 istasyonla hizmet verdiklerini belirten Turhan, "Geçen yıl yaklaşık 205 bin çağrı aldık. Bunlardan 35 bini vaka müdahalesi ile sonuçlandı. Yani yaklaşık yüzde 13'lük bir gerçekleşme var. Geri kalan yüzde 87'yi asılsız çağrılar oluşturuyor" dedi.
Turhan, 112'ye günlük ortalama bin 500'e yakın çağrı geldiğini, bunlardan asılsız olanların, yardıma gerçekten ihtiyacı olan vakalara yetişmede zaman zaman aksaklığa yol açtığını kaydetti.
Yanıltıcı çağrıda bulunanlarla ilgili gerekli girişimde bulunacaklarını vurgulayan Turhan, "Bu çerçevede 3 kişiyi son dönemde şikayet ettik. Bu kişilerden 2'si, yargılandığı Asliye Ceza Mahkemesindeki davada, 'kişilerin huzur ve sükununu bozmak' suçundan 5'er ay hapis cezası aldı. Diğeri de Kabahatler Kanunu gereğince 250 lira idari para cezasına çarptırıldı." ifadelerini kullandı.
-Konuşmalar kayıt altında
Tüm aramaların kayıt altına alındığına dikkati çeken Turhan, "112 hattını çocuklarını eğlendirmek için arayan da var, lahmacun sipariş etmek için de. Bunun yanında bir vaka varmış gibi gösterip ambulansı yanlış yere gönderip bu durumdan sevinen kişiler var. Bu aramaların hepsi geçmişe doğru kayıt altında. Gerekli durumlarda bu kayıtlar kullanılarak adli işlemlerde kullanılıyor" diye konuştu.
Edirne 112 Acil çağrı merkezinde çalışan Yıldız Sağlam da her gün onlarca asılsız çağrı aldıklarını belirterek, "Telefon numarası sormak için, yemek siparişi vermek için asılsız ihbarlarla acil hattı meşgul ediliyor. Burada ciddi bir iş yapıyoruz. Gerçek hastalara ulaşılmasına engel olmayın." dedi.