112’de doktor kalmadı tartışması

Aile hekimliği uygulamasındaki açık 112 doktorlarıyla kapatılınca, 112 hizmetleri ağırlıklı olarak acil tıp teknisyenleriyle yürütülmeye başladı.

Aile hekimliği uygulamasındaki açık 112 doktorlarıyla kapatılınca, 112 hizmetleri ağırlıklı olarak acil tıp teknisyenleriyle yürütülmeye başladı. Tabip Odası, uygulamanın sorun yaratacağını savunurken, Sağlık Müdürlüğü, “Dünyada bu hizmeti doktorla yürüten ülke kalmıyor” dedi.

ANKARA Tabip odası Genel Sekreteri Dr. Selçuk Atalay, “Aile hekimliği uygulaması nedeniyle, 112 Acil Hizmetlerdeki doktorların birçoğu aile hekimi oldu. Bu hizmet daha çok acil tıp teknisyenleriyle yürütülüyor.

Birçok zorluk yaratır

Doktor olmaması birçok zorluk yaratır. Diğer yandan acil servisleri de olumsuz etkiledi. Acil servislerdeki görevlilerin nöbet sayılarında da artış oldu” dedi.

İddiaları yanıtlayan 112 Acil Hizmetler Başhekimi Dr. Mehmet Akif Güleç ise, dünyada bu uygulamadan vazgeçildiğini belirterek, şunları söyledi:

Dünya vazgeçiyor

“İstanbul’da 120 adet 112 istasyonu bulunurken, biz bugüne kadar 115 adet 112 istasyonu açtık. Türkiye ortalamasının da çok üstündeyiz. Dünyada 112 hizmetinin doktorla yürütülmesi gibi bir uygulama yok. Bu işi paramedikler yürütür. Ancak, Türkiye’de ölüm raporunu sadece doktor yazabildiği için, hala doktor bulundurmak zorundayız. İlerleyen dönemlerde hedefimiz, ilk müdahalenin tamamen paramedikler tarafından yapılmasını sağlayıp, gerekirse doktoru sonradan olay yerine göndermektir.”

Manşetler