10 Yıldır Süren Şikayetleri 1 Saatlik Holep Ameliyatı İle Son Buldu

10 yıldır prostat sorunu nedeniyle idrarını yapmakta zorluk çeken 65 yaşındaki Adil Sarıbaş, LİV Hospital hastanesinde 1 saatlik kapalı yöntemle uygulanan...

10 yıldır prostat sorunu nedeniyle idrarını yapmakta zorluk çeken 65 yaşındaki Adil Sarıbaş, LİV Hospital hastanesinde 1 saatlik kapalı yöntemle uygulanan prostat cerrahisi (HoLEP) ile sağlığına kavuştu.

Erkeklerin korkulu rüyası olan prostat büyümesinin tedavisinde geliştirilen ve büyüyen prostatı tamamen çıkaran HoLEP yöntemi ile hastaların sağlığına kavuşmaları kolaylaşıyor. 10 yıldır prostat sorunu nedeniyle idrarını yapmakta zorluk çeken 65 yaşındaki Adil Sarıbaş, 1 saatlik kapalı yöntemle uygulanan prostat cerrahisi (HoLEP) ile sağlığına kavuştu.

Yöntem ile ilgili bilgilendirmede bulunan Liv Hospital Gaziantep Üroloji Uzmanı Op. Dr. İbrahim Sarı, "Prostat, idrar yapma sıkıntısı başta olmak üzere cinsel hayatı da olumsuz etkiliyor. İyi huylu prostat büyümesinde yapılan açık ameliyatlarda hastanın tedavi ve ameliyat süreci uzun sürerken, son yıllarda oldukça sıklıkla başvurulan kapalı yöntem olan HoLEP sayesinde hastalar 1 saatlik bir işlemin ardından ameliyat kesiği olmadan gündelik hayatlarına dönebiliyorlar" dedi.

Ameliyatın nasıl yapıldığı hakkında bilgi veren Op. Dr. Sarı, "HoLEP (Holmium Lazerle Prostat Enükleasyonu) iyi huylu prostat büyümesi (BPH) tedavisinde, ileri lazer teknolojisinin kullanıldığı güncel cerrahi bir yöntemdir. Prostat dokusunun tamamını temizleyip dışarı alabilen kapalı bir işlemdir. Büyük prostatlarda açık cerrahiye benzer sonuçlar veren konforlu bir yöntemdir" ifadelerini kullandı. HoLEP ameliyatının genel anesteziyle veya hastanın belden aşağısı uyuşturularak yapıldığının altını çizen Op. Dr. Sarı, "İşlem idrar kanalından kameralı özel aletlerle girilir. Büyüyen prostat dokusu dikkatli bir şekilde lazer ile kapsülden ayrıştırılır ve mesane içine atılır. Mesane içine atılan prostat dokusu başka bir aletle (morselatör) parçalanıp vakumlanarak vücut dışına alınır. Ardından hastaya sonda takılarak işleme son verilir. Çıkarılan prostat dokusu, muhtemel kanser varlığı araştırılması için patolojiye gönderilir" ifadelerini kullandı.

"HoLEP ameliyatı hastanede yatış süresini kısaltıyor"

HoLEP ameliyatının kazanımlarından bahseden Op. Dr. Sarı, "Prostatın tekrar etme riski yoktur, kan sulandırıcı kullanan hastalar için güvenlidir, kanama riski düşüktür, idrar yaparken yanma hissi (disüri) yaşanmaz, sertleşme problemi beklenmez. Çok kısa sürede sonda çıkarılır, hastanede yatış süresi kısadır" dedi.

Op. Dr. İbrahim Sarı, 50 yaşın üzerinde her erkeğin senede bir defa üroloji uzmanına muayene olması ve PSA testi yaptırması gerektiğini tavsiye ederek, bu basit kan testi ile prostat kanserinin erken teşhis edilebileceğini ifade etti.

"10 yıldır prostat sıkıntısı çekiyordum"

HoLEP ile ameliyatının çok rahat geçtiğini dile getiren Adil Sarıbaş, "Bu kadar yıl ameliyat için beklememeliymişim, artık rahat bir şekilde idrarımı yapabiliyorum. Dr. İbrahim Sarı ve ekibine çok teşekkür ederim" diye konuştu.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ