10 yıl tedavisi yok, ölümcül bakteri korkuttu

Antibiyotiklere karşı direnç gösteren ve hızlı bir ölüme sebep olan NDM-1 adlı bakteri bu defa da Almanya'da ortaya çıktı. Bakteri sebebiyle Belçika, İngiltere, Avustralya, Kanada, Hollanda, ABD ve İsveç'te 50 kişi ...

Antibiyotiklere karşı direnç gösteren ve hızlı bir ölüme sebep olan NDM-1 adlı bakteri bu defa da Almanya'da ortaya çıktı. Bakteri sebebiyle Belçika, İngiltere, Avustralya, Kanada, Hollanda, ABD ve İsveç'te 50 kişi hastalandı.

Almanya'nın önde gelen tıp kuruluşlarından Robert Koch Enstitüsü uzmanları, Belçika'da Pakistan kökenli bir kişinin ölümüne sebep olan bakteriyle ilgili uyarıda bulundu. Uzmanlara göre sağlık merkezlerinde alınacak hijyenik tedbirlerle bakterinin yayılması önlenebilir.

Almanya'da yayımlanan Bild ve B.Z. gazeteleri de önlem almanın gerekli olduğunu, çünkü sağlık kuruluşlarının NDM-1'e karşı bir antibiyotik geliştirilmesinin en az 10 yıl sürebileceği görüşünü taşıdığını yazdı. Gazetelere göre daha çok Hindistan ve Pakistan'da görülen bakteri bu ülkelere giden sağlık görevlileri ya da orada tedavi olan hastalar tarafından Avrupa'ya taşındı.

ULUSLARARASI İZLEME ÇAĞRISI
'DÜNYANIN yeni kabusu' olarak nitelendirilen ölümcül bakteriyle ilgili en ağır suçlama ise NDM-1 genini tespit eden İngiliz bilim adamı Prof. Dr. Tim Walsh'tan geldi. Prof. Dr. Walsh, İngiltere'de yayımlanan tıp dergisi Lancet Infectious Diseases'deki makalesinde, 'Mevcut antibiyotikleri çok akıllıca kullanmak için önümüzde belki bir 10 yıl daha var' diye konuştu. Makalede bunun da iyimser bir görüş olduğuna dikkat çeken Walsh bunun sebebini şöyle açıkladı:

'İlaç endüstrisi 1990'lardan beri antibiyotik araştırmalarına pek istekli yaklaşmadı. Antibiyotikler, örneğin kalp ilaçlarının aksine ömür boyunca değil yalnızca bir haftalığına kullanılıyor. Yani bu işte fazla para yok.'
Walsh 'Bu dirençli bakteri ve dünyaya yayılması antibiyotiklerin faydasız kaldığı bir dönemin habercisi olabilir' diyerek, 'çok yakın uluslararası izleme' çağrısında bulundu.

Manşetler